Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen, MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi’nin açılışına video mesaj gönderdi.
Enerji sektöründe daha önce de krizler yaşandığını söyleyen Birol, “Bugün ilk küresel enerji krizini yaşıyoruz. Mevcut fiyatlardaki volatilite ve yüksekliğe bakarsak, bu kriz kısa bir dönemde bitmeyecek gibi görünüyor. Hepimizin belli bir dönem volatil ve yüksek fiyatlarla yaşamaya alışması gerekiyor.” şeklinde yorum yaptı.
Bu dönemin tüm dünya için özellikle enflasyonist baskılar açısından zor olacak gibi göründüğünü, ekonomilerde daralma ve resesyon riskinin son derece büyük olduğunu sözlerine ekledi.
70’lerde yaşanan petrol krizinin resesyon ve enflasyon artışına neden olmakla birlikte, krize karşı alınan tedbirlerin enerjide ciddi inovasyon ve sıçramalara neden olduğunu ifade etti.
Petrolde yaşanan krize cevap olarak birçok ülkenin nükleer santral inşa ettiğini, şu anda kullanılan santrallerin yüzde 40’ının da petrol krizlerinden sonra yapıldığını belirtti.
Şu anda yaşanan enerji krizinin sadece enflasyonist baskı ve ekonomik büyümeyi yavaşlatmasıyla değil ülkelerin değişik enerji politikalarıyla da cevap vermesi şeklinde tezahür edebileceğini açıkladı.
Yaz aylarında petrol, kışın ise doğal gaz piyasasının sıkıntılı geçeceğini söyleyen Birol, petrolde talebin yazın daha da arttığına dikkat çekti.
Konuşmasına “Azalan arza karşı yükselen talep fiyatları daha da artırabilir, arzda eğer bir artış gelmezse güzel sürprizler olmazsa. Biz iki büyük arz dalgası sunduk petrol piyasalarına. Hala petrol stok arzımızın yüzde 90’ına yakını stoklarda mevcut. Eğer arz temininde büyük sorunlar çıkarsa piyasaya sürebiliriz.” sözleriyle devam etti.