Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TÜSİAD: Enflasyonun Yüzde 10-15’ini İthal Ediyoruz

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin cari açık ve döviz borcu gibi sorunlarına değinerek, önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu söyledi.
TÜSİAD: Enflasyonun Yüzde 10-15’ini İthal Ediyoruz
HABER GİRİŞ

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Bloomberg HT’ye verdiği demeçte enflasyon konusuna değindi. Türkiye’ye değer yaratmaya çalıştıklarını belirten Turan; enflasyonla mücadelede önerileri paylaşacaklarını, Anadolu buluşmalarını artıracaklarını, yeşil ve dijital dönüşüm konusunda iş dünyasına rehberlik edeceklerini anlattı.

Hem dünyanın hem de Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini söyleyen TÜSİAD Başkanı; pandeminin, savaşın ve küresel tedarik zincirinin kırılmasının olumsuz etkilerine değindi.

“Öngörüsüz bir süreçten geçiyoruz. Kırılganlığımızı en aza indirmemiz lazım. Bizim de gündemimizde en önemli yüksek enflasyon ve döviz ihtiyacı. Maalesef bu sarmaldan kurtulamıyoruz. Türkiye enflasyon da ithal ediyor.” diyen Turan, enflasyonun yüzde 10-15’ini ithal ettiğimizi açıkladı.

Türkiye’nin önemli bir döviz borcu ve dış kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi. Başkalarının tasarrufunu ithal ettiğimizi, turizm gelirlerinin de beklendiği kadar olmayacağını ifade etti.

Söz konusu program kapsamında; üretim, istihdam, ihracat, yatırım iştahının artmasının hedeflendiğini, faizlerin düşürülse bile maliyetleri düşürmeyi başaramadığımızı aktardı.

GCM Yatırım Banner

İş dünyasının en büyük beklentisi öngörülebilir ortamın ve belirsizliğin minimum olması diyen Turan, “Emtia ve enerji fiyatlarının artması ile ciddi işletme sermayesi ihtiyaçları doğdu. Örnek veriyim ben 90 ay vade ile alıyordum şimdi peşin istiyorlar. Doğal olarak daha çok paraya ihtiyacım var. Kredilerin de büyük çoğunluğunun şirketlerin işletme sermayesine gittiğini düşünüyorum.” dedi.

Büyüme Uğruna Enflasyonla Mücadeleyi Bırakmamamız Lazım

Kredileri frenlemenin şirketlerin üretimini zorlayacağını, bunun yanında kullandığı kredinin de maliyetinin artacağını söyledi.

Ticari kredilerin artma nedeninin işletme sermayesi olduğuna dikkat çekti. Sözlerine “Bizim bir şekilde ucuz ve sürdürülebilir finansmana erişmemiz gerekiyor. Büyüme uğruna enflasyonla mücadeleyi bırakmamamız lazım. Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı.” şeklinde devam etti.

Katma değerli ihracat yapılması gerektiğini söyleyen Turan, değersiz bir Türk lirası ile ihracatın patlayacağını söyledi. Türk lirasını zayıflatarak kur avantajı ve ucuz işgücü ile ihracatı sürdürülebilir olarak artırmanın mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.

Ardından sözü asgari ücrete getiren Turan, çalışanları enflasyona ezdirmeden bu sürecin birlikte geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.