Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TÜRKONFED: Ekonomi Modelinde Hedefler Gerçekleşmedi

Uygulanan ekonomi politikalarını değerlendiren TÜRKONFED Başkanı, yoksullaştıran büyüme modeli ile ihracatçıların da kazanım sağlamadığına dikkat çekti.
TÜRKONFED: Ekonomi Modelinde Hedefler Gerçekleşmedi
HABER GİRİŞ

Düşük faiz politikaları ile ihracata ağırlık veren ekonomi programından, yüksek enflasyon sarmalından çıkamayan halkın yanı sıra ihracatçılar da memnun değil. Avrupa’nın yaşadığı durgunluğun yansımalarını hisseden Türkiye ekonomisinde maliyet artışlarının da yaşanması ihracatçıların şikayetini artırdı.

Konuya ilişkin şikayetleri dile getiren Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Mevcut ekonomik model altında bu ihracat artışlarının üretkenlik ve teknoloji olmaksızın sürdürülebilmesi zor görünüyor” dedi.

Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Sönmez, uygulanan Türkiye Ekonomi Modelinde hedeflenen istikrarlı fiyat politikası, yüksek yatırım, dengeli enflasyon ve cari fazlasının hayata geçirilmediğini söyledi.

İş Dünyasının Yaklaşık Yüzde 90’ı Krediye Erişemiyor

Şimdiye kadar yüksek kur talebini dile getiren sektör yetkilileri gibi Sönmez de kademeli döviz artışlarının gerekliliğini yineledi.

Rekabet gücünün korunması için finansal desteklerin sağlanması gerektiğini belirterek, yapılan araştırmalara göre üretici kesimin yüzde 83’ünün finansmana ulaşımda, yüzde 88’inin ise kredilere erişimde güçlük çektiğini aktardı.

GCM Yatırım Banner

2023’te Riskler Sürüyor

Zor geçen yılın ardından 2023 için beklenti ve endişelerini aktaran Sönmez, Batı’da ve Doğu’da yaşanan gelişmelerin yansımalarının Türkiye ekonomisi için pozitif olmayacağını şu sözlerle paylaştı:

“Bu yıl ekonomimizdeki en temel sorunların AB ve ABD’deki zayıf büyüme, Irak, Mısır, Lübnan gibi ülkelerdeki devalüasyon süreci nedeniyle dış talepte daralma; kısa vadede baz etkisiyle düşüş yaşanacak olsa da varlığını sürdüren yüksek enflasyon ile birlikte enflasyon-faiz-kur sarmalı; azalan yatırımlar; işsizlik, yetenek kaybı ve son olarak başta enerji maliyetleri olmak üzere diğer arz yönlü riskler olacağını düşünüyoruz.”

Resesyon sarmalının Türkiye için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, pandemi döneminden itibaren büyüme verileriyle övünen Türkiye ekonomisinin bu performansı ilerleyen günlerde gösteremeyeceği tahminini paylaştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.