İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından bugün Türkiye’nin imalat sektörü ihracat iklimi endeksi Nisan raporu yayımlandı. Endeks, Nisan’da 53,1 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında 51,7, Mart’ta ise 52,6 seviyesinde açıklanmıştı. Üst üste üçü ay eşik değeri olan 50’nin üzerinde kalan endeks, ihracat iklimindeki iyileşmenin sürdüğüne işaret etmiş oldu.
Raporda kaydedilen güçlü iyileşmenin aynı zamanda son bir yıla yakın dönemin en belirgin düzeyinde gerçekleştiği vurgulandı.
İSO’nun açıkladığı raporda Türk imalat sektörünün yüzde 9’lu payla en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretimin arttığı belirtildi. Nisan’da Almanya üretimi son bir yılın en yüksek hızına ulaştı.
ABD’de Ekonomik Aktivite 11 Ayın En Güçlü Artışını Kaydetti
Birleşik Krallık’ta da büyümenin son bir yılın en yüksek hızına ulaştığı görüldü. ABD’de ise ekonomik aktivite 11 ayın en güçlü artış ivmesini yakaladı. Hollanda ve Polonya’da ise üretimin düştüğü bildirildi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’da büyüme güçlü seyrederken, Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Çin’de toparlanmanın sürdüğü söylendi. Rusya’da da üretim yükseldi.
Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde Nisan ayında da güçlü büyüme eğilimini koruduğu paylaşıldı. BAE’nin petrol dışı ekonomik aktivitelerinde belirgin bir genişleme oldu. BAE’de büyüme hızı son altı ayın en yüksek düzeyine ulaştı.
Türk İmalat Sektörünün En Büyük Dört İhracat Pazarında Üretim Arttı
Ekonomik aktivitenin Temmuz 2010’dan bu yana en yüksek hızda arttığı Hindistan’da ise Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) anketindeki ekonomiler arasında büyümenin en güçlü olduğu ülkelerden biri olma özelliğini korudu.
İSO’nun bugün açıkladığı istatistiklere ilişkin değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalat sektörünün en büyük dört ihracat pazarında üretim artışı ikinci çeyrek başında ivme kazandı.” ifadelerini kullandı.
Böylece ihracat ikliminde yaklaşık son bir yıllık dönemin en hızlı iyileşmesine güçlü bir temel oluşturulduğunu ifade eden Harker, “İhracat pazarlarının bu yıl başında olduğundan çok daha sağlıklı bir görünüm sergilemesi, ikinci çeyreğin devamında imalat sektöründeki canlanmayı destekleyecektir.” ifadelerini kullandı.