Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi 2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı. Cuma günü gerçekleştirilecek genel kurul toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması konusu görüşülecek.
Bu toplantıda Türkiye’nin gri listeden çıkarılması beklenirken, bu gelişmenin yabancı sermayenin Türkiye’ye girişini hızlandıracağı tahmin ediliyor. Bu durum piyasalar tarafından da yakından takip ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Singapur’a gitti ve FATF G Genel Kurulu’nda konuşma yapması bekleniyor.
Uzmanlar, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının Borsa İstanbul’da pozitif bir hava yaratacağını, aksi durumda ise kısa süreli bir negatif etki görüleceğini belirtiyorlar. Buna karşın BIST 100’de 10000 puan seviyesinin altına düşüş beklenmiyor.
Uzmanlar Beklentilerini Paylaştı
Gedik Yatırım Başekonomisti Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) haziran değerlendirmesinde gri listeden çıkacağına yönelik beklentilerin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği mesajlarla güçlendiğini belirtti.
Gönençler, bu beklentinin Borsa İstanbul’da büyük ölçüde fiyatlandığını, ancak olası haberlerin etkisiyle pozitif fiyatlamaların görülebileceğini ifade etti.
Yüksek kalan risksiz faiz, enflasyon muhasebesi ve vergi belirsizliklerinin hisse senedi piyasasında yukarı yönlü hareketi sınırladığını, ancak Türkiye’nin gri listeden çıkmasının negatif baskıları dengeleyebileceğini vurgulayan Gönençler, gri listeden çıkmanın sadece Borsa İstanbul fiyatlamalarını değil, yurtdışından borçlanma maliyetlerini de olumlu etkileyeceğini belirtti. Türkiye’nin gri listede kalmasının ise piyasalarda kısa vadeli satışlara yol açacağını sözlerine ekledi.
İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, bayram sonrasındaki kısa iki günde piyasalarda daha fazla iştah olduğunu, ancak gri liste beklentisinin borsa endeksini belli bir seviyede tutabildiğini söyledi.
Şimdilik borsadaki geri çekilmeyi kâr realizasyonu olarak değerlendiren Özer, 10500 seviyesi altında kapanışların teknik görünümde bozulmalara yol açabileceğini belirtti.
Yalçınkaya Özer, gri listeden çıkmanın kısa vadede sermaye girişlerinin hızlanması anlamına geleceğini ve bunun da borsadaki bozulan havayı düzeltebileceğini söyledi. Gri listede kalınması durumunda endeksteki negatif havanın 10000 seviyesine doğru sürmesine neden olabileceğini ve kısa vadeli satış baskısının hızlanacağını ifade etti.