Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sosyal medyadaki ve internet platformlarındaki dezenformasyonu önlemek amacıyla “Dezenformasyon Bülteni” paylaşmaya başladı. Bültende, İletişim Başkanlığı tarafından “Yalan” olarak değerlendirilen içerikler yer alıyor ve bunlarla ilgili açıklamalar yapılıyor. Konuyla ilgili son bülten 17-23 Ekim haftasını kapsıyor.
Dezenformasyon Bülteni’nde 5 başlık yer aldı. Bunlar Türk silahlı Kuvvetleri (TSK) kimyasal silah kullanıyor, Türkiye Tayfun Füzesi’nin teknolojisini Kuzey Kore’den alıyor, 2011’den bu yana yüzlerce Suriyeli Milli Eğitim kadrolarında öğretmen olarak işe başladı, müteahhit olmak için sertifika gerekmiyor ve Kapadokya’ya gelen heyetin UNESCO ile bir ilgisi yok iddiaları olarak sıralandı.
İletişim Başkanlığı söz konusu içerikler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Türk Silahlı Kuvvetleri Kimyasal Silah Kullanıyor”
Açıklamada, terör örgütü PKK’nın propaganda araçları ve sempatizanlarının “Türk Silahlı Kuvvetleri kimyasal silah kullanıyor.” iddialarının doğru olmadığı belirtildi.
Ortaya atılan haberlerin asılsız olduğu ve bu tür mühimmatların TSK envanterinde bulunmadığı ifade edildi. Bunun çökme noktasına gelen terör örgütünün beyhude çırpınışları olduğu aktarıldı.
Türkiye’nin bir NATO ülkesi olduğu ve kimyasal silah bulunduran ülkelerin NATO’da yer alamayacağı vurgulandı.
“Türkiye, Tayfun Füzesi’nin Teknolojisini Kuzey Kore’den Alıyor”
Söz konusu iddia Yunan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (ELISME) Başkanı General Yoannis Baltzois tarafından ortaya atılmıştı. Bu bilginin gerçek olmadığı dile getirildi.
Tayfun Füzesi’nin yüzde yüz yerli imkanlarla geliştirildiği, Türkiye’nin şu ana kadar geliştirdiği en uzun menzilli füze sistemi olduğu kaydedildi.
“Suriyeliler Öğretmen Olarak İşe Başladı”
Bültende, “2011 yılından bu yana yüzlerce Suriyelinin Milli Eğitim Kadrolarında öğretmen olarak işe başladığı” yönündeki iddiaların doğru olmadığının altı çizildi.
Devlet memurluğuna alınacaklarda aranılan genel şartların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. Maddesi ile düzenlendiği ifade edildi. Söz konusu maddenin birinci fıkrasının alt metninde “Türk vatandaşı olmak” hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.
“Türkiye’de Müteahhitlik Yapmak için Sertifika Gerekmiyor”
Özellikle sosyal medya üzerinden paylaşılan “Deprem kuşağında yer almasına rağmen Türkiye’de müteahhitlik yapmak için sertifika gerekmiyor.” iddialarına yanıt verildi ve gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Müteahhitlik ve inşaat ruhsatı almak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan müteahhitlik belgesi almanın zorunlu olduğu vurgulandı.
“Kapadokya’ya Gelen Heyetin UNESCO ile İlgisi Yok”
Bazı basın yayın organlarında yer alan “Kapadokya’ya gelen heyetin UNESCO ile ilgisi yok. Turistik ziyaret çarpıtılıyor.” iddialarına da değinildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının 15/09/2022 tarih ve 24150 sayılı yazında, Çekya’dan gelecek olan UNESCO’da görevli Dr.Martina Paskova ve Jakup Kaspar’ın yanı sıra Çekya Büyükelçiliği Müsteşarı Pavel Danek ve beraberindeki heyetinin Kapadokya bölgesine bir ziyaret gerçekleştirme talebi bildirdiği paylaşıldı.