Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez resmi Twitter hesabından bor karbür hakkında açıklamalarda bulundu. Dönmez yaptığı videolu paylaşımda bor karbürün, bor ve teknolojinin yeni buluşma noktası olduğunu belirtti.
“Cevherden mücevhere bor karbür.” ifadelerini kullanan Dönmez, dünyadaki bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 73’ünün Türkiye’de bulunduğunu bildirdi.
Bor elementi ve bileşiklerinin savunma sanayi, otomotiv, uzay ve havacılık, elektronik, nükleer endüstrilerinde kullanıldığına işaret etti.
Türkiye’nin yeni bir teknolojiyle tanıştığını ileri süre Dönmez, bu teknolojinin bor karbür olduğuna dikkat çekti.
Bir Çelik Yelekten Çok Daha Dayanıklı
Türkiye’de ilk olan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nin dünyadaysa sayılı örneklerden biri olduğunu savunarak şöyle konuştu;
“Borik asit ve bir miktar karbon kaynağı 2400 derecede gerçekleşen tepkimeyle bor karbüre dönüşüyor. Yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sıcaklığa dayanıklı elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi.”
Tüm bunlarla birlikte hem de düşük yoğunluğa sahip olduğunu vurgulayan Dönmez, bor karbürün güçlendirilmiş bir çelik yelek olduğunu kaydetti.
Normal bir çelik yeleğin üçte biri oranında daha hafif ve çok daha dayanıklı olduğunun altınız çizdi. Söz konusu projeyle zırh üretimi için ham madde temininde dışa bağımlılığını tarih olacağını öne sürdü.
Bor karbürün kullanıldığı stratejik ürünlere de değinen Dönmez, ürünleri zırhlı araçlar, nükleer reaktör kontrol çubukları, roket yakıtı, helikopter pervanesi şeklinde sıraladı.
Bakan Dönmez bahsi geçen yatırımla Türkiye’nin dünyadaki bor liderliğini perçinleyerek yepyeni bir teknolojiye kavuşacağını savundu.
AA’nın haberinde Türkiye’de ilk olacak bor karbür tesisinin bugün Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacağı aktarıldı. Tesis toplamda 279 kişiye istihdam sağlayarak yılda 1000 ton bor karbür üretecek.
KAYNAK: AA