Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’de Gençler Sessiz İstifa Sürecinde!

Gençlerle ilgili yapılan bir araştırma, ülkede gençlerin istifaya yatkın olduğunu gösterdi. Ayrıca iş hayatı hakkında çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi.
Türkiye’de Gençler Sessiz İstifa Sürecinde!
HABER GİRİŞ

Kariyer platformu olan Youthall, Türkiye’de gençlerin istifa sürecine ilişkin dikkat çekici bir araştırma yaptı. Verilere göre ülkedeki gençlerin yüzde 24’ü sessiz bir vazgeçiş anlamına gelen sessiz istifa sürecinde.

Çalışma şartlarından mustarip olan ve hayat standardını yükseltemeyen çoğu genç, iş hayatında mutsuz. Ancak işsiz kalma kaygısı, gençleri sessiz istifaya itiyor.

Gerçek bir istifa anlamına gelmeyen sessiz istifa kavramı, genel anlamıyla “işte en azını yapmak, yapılması gerekenler dışında hiçbir şey yapmamak, özel hayatı korumak ve daha az sorumluluk almak” olarak tanım buluyor.

İş hayatında gündeme gelen bu kavramla ilgili Youthall’un 18-50 yaş arasındaki 1002 kişi ile yürüttüğü araştırmada çıkan sonuçlar, çalışan genç kesimin karamsar olduğunu ortaya koydu.

Maddi Şartlar Gençleri Sessiz İstifaya İtiyor

Araştırma sonuçlarında, gençleri sessiz istifaya yönelten gerekçelerin başında maddi koşullar yer aldı.

GCM Yatırım Banner

Türkiye İşçi Sendikası Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Ağustos ayındaki açlık sınırını 6 bin 889 lira olarak açıklamıştı.

Son verilere göre asgari ücretin bin 390 lira üzerinde olan açlık sınırının yansımaları, gençlerle yapılan araştırma sonuçlarında da okundu.

Gençlerin sessiz istifa yönelmesindeki ilk neden, düşük maaş oldu. Diğer nedenler ise iş tanımının net olmaması ve kariyer yollarının kapalı olması olarak sıralandı.

Gençlerin Yarısından Fazlası Sessiz İstifaya Yatkın

Araştırmada katılımcılardan alınan cevaplara göre çalışanların yarısından fazlası (yüzde 58,1) çalışma hayatında iş-yaşam dengesini kuramıyor. İş yerine aidiyet duyanların oranı ise yüzde 18,5 ile sınırlı kaldı.

Genç çalışanların büyük bir kısmı (yüzde 64,4) iş tanımını net bulmadıklarını, kendi görevleri dışında kalan işlerle de meşgul olduklarını paylaştı.

Gençlerin yüzde 24’ü sessiz istifa sürecine girdiğini söylerken, yüzde 46,6’sı ise bu kavrama yatkın olduğunu açıkladı.

Z Kuşağı Göze Çarpıyor

18-24 yaş grubunun cevaplarına göre yüzde 13,2’lik kesim sessiz istifa sürecinde olduğunu, yüzde 50,9’luk kesim ise sessiz istifa sürecine yatkın olduğunu açıkladı.

Sonuçlara göre özellikle Z kuşağından oluşan gençlerin iş hayatında sessiz istifaya daha yatkın olduklarını gösterdi.

Tüm katılımcıların ortalaması alındığında sessiz istifa sürecinde ağır basan gerekçe düşük maaş olurken, 18-24 yaş grubunda ilk sırada iş-özel hayat dengesizliği yer aldı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Youthall CEO’su Emre Aykan’ın yorumu ise şöyle oldu:

“Özellikle pandemi sonrası iş dünyasında yükselen yeni akımların öncüleri olan Z jenerasyonu, bu akımda da başı çekiyor. Buna hayatlarında yolunda gitmeyen konulara önceki jenerasyonlara göre tahammüllerinin daha düşük olmasını neden gösterebiliriz fakat çözüm yollarının da onlarla oluşturabileceğini düşünüyorum.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın