Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv sektöründe geride kalan yılı değerlendirirken 2024 yılına ilişkin beklentilerinden bahsetti. Yeni yılda sektörde bir miktar daralma beklediklerini ifade etti.
2023 yılının Türkiye otomotiv pazarı açısından tarihi rekorlara imza atılan bir dönem olduğunu hatırlatan Bilaloğlu, ilk çeyrekte talebin yüksek olduğuna ve otomobilin aynı zamanda yatırım aracı olarak tercih edildiğine dikkat çekti.
Yılın ikinci çeyreğine gelindiğinde ise arz talep dengesinin yavaş yavaş dengeye oturmaya başladığını belirtti.
Hükümetin bu yıki hedeflerinden bir tanesinin ekonomiyi soğutmak olduğunu söyleyen isim, 2024 yılına ilişkin beklentilerinden de bahsetti.
“Daralma Olacak Ama Kötü Anlama Gelmiyor”
Ocak ayındaki satış rakamlarının, özellikle ÖTV’siz satış yapılabilecek araç sayısının ciddi şekilde artmasına bağlı olarak bir önceki Ocak ayına kıyasla arttığını ifade etti.
Beklentilerinin ise bu yıl için toplam pazarın, Avrupa gibi yüzde 30 civarında daralacağı yönünde olduğunu söyledi.
1,3 milyonluk bir pazardan yüzde 30 daralmanın 800 binlik bir pazara işaret ettiğinin ve bunun Türkiye için kötü bir pazar büyüklüğü olmayacağının altını çizdi.
Elektrikli Araç Pazarının Geleceğine Dikkat Çekti
Elektrikli araç sayısının şu an için hedeflenen noktadan uzakta olduğunu da dile getiren Bilaloğlu, şarj istasyonu sayısının artması gerektiğini belirtti.
Hibrit araçların şu anda bir geçiş teknolojisi olduğunu düşündüğünü ve elektrikli arabaların ilerleyen dönemde pazarı domine edeceğini, orta vadede hidrojenli elektrikli arabaların da ciddi bir pay elde edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye’nin otomotiv endüstrisi, geçen ay en yüksek Ocak ihracatını gerçekleştirmişti.
Türkiye otomotiv endüstrisinin Ocak 2024 ihracatı, 2023 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 2,5 artış göstermiş ve 2 milyar 779 milyon 940 bin dolar olarak gerçekleşmişti.