Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tetikleyicisi olan fosil yakıtlara çok sayıda gelişmiş ekonomi savaş açtı. Dünya genelinde yeşil enerjiye geçiş için hazırlıklara hız verilirken, Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı enerji arzı sorununun ardından bu hedefler askıda kaldı.
Yenilenebilir enerjiye geçişte başarılı olduğunu savunan Türkiye’de ise veriler aksini gösterdi.
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre son 30 yıllık süre zarfında Avrupa’da enerjide fosil yakıt oranının arttığı tek ülke Türkiye oldu.
Avrupa, doğal gaz, petrol ve kömür gibi başlıca fosil yakıtlara olan bağımlılığından kurtulamasa da yenilenebilir enerji kullanımına adım atmak için fosil yakıt tercihini düşürme eğiliminde.
Fosil yakıt kullanımı son 30 yılda Avrupa ortalamasında yüzde 83’ten yüzde 70’e gerilerken, bu oran Türkiye’de yüzde 82’den yüzde 84’e yükseldi.
Türkiye 38 Ülke içinde 7’nci Oldu
Eurostat’ın araştırmasına göre 2021 fosil yakıt kullanım oranına göre ülkeler genelinde yüzde 96 ile Malta birinci oldu.
Malta’yı yüzde 89 ile Hollanda ve Kıbrıs, yüzde 88 ile Polonya ve İrlanda, yüzde 85 ile Sırbistan ve yüzde 84 ile Türkiye takip etti.
38 ülkenin sıralandığı listede 7’nci sırada yer alan Türkiye’nin ardından yüzde 82 ile Yunanistan geldi.
Listede dikkat çeken ülkeler arasında; yüzde 80 ile İngiltere, yüzde 79 ile Almanya, yüzde 72 ile İspanya ve yüzde 48 ile Fransa yer aldı.
Fosil yakıt kullanımı en düşük ülke, yüzde 12 ile İzlanda oldu. İsveç’te bu oran yüzde 32, Finlandiya’da ise yüzde 38 oldu.