Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI Mart’ta Siparişlerde Güçlü Artışla Yükseldi

Yoğun yurt içi ekonomik gündeminde enflasyonun yanında beklenen Türkiye İmalat PMI açıklandı. Mart ayında yeni siparişlerde güçlü artış yaşandı.
Türkiye İmalat PMI Mart’ta Siparişlerde Güçlü Artışla Yükseldi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO), aylık Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerini paylaştı. Şubat’ta önceki aya göre değişmeyerek 50,1 seviyesinde gerçekleşen İmalat PMI, Mart’ta 50,9’a yükseldi.

Bununla birlikte üçüncü ardışık ayında büyümeyi daralmadan ayıran eşik 50 değerinin üzerinde kaldı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mart’ta yönünü yukarı çevirdi.

Yeni siparişlerde güçlü artış olurken üretimde ve yeni siparişlerde yenilenen artışlar nedeniyle iş koşullarında iyileşme görüldü.

Personel seviyelerinin de beş ay sonra ilk kez ılımlı olduğu aktarıldı.

GCM Yatırım Banner

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi verilerini değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Şubat ayındaki depremin belirgin etkisinin ardından Mart ayında Türk imalat sektöründeki yenilenen üretim artışı sevindirici bir gelişme oldu. Bazı firmalar hala etkilenmiş kalsa da yeniden yapılanma çabalarının başlaması genel olarak büyümeye dönüşü destekledi. Artan yeni siparişlerle birlikte, firmaların son bir yıldır yaşadığı nispeten ılıman koşulların sona erdiğini umuyoruz.”

Şubat raporunda 10 sektörden yalnızca bir tanesi büyümeye geçerken Mart raporunda rakam beşe yükseldi.

Bu beş sektör, tekstil, ağaç ve kağıt ürünleri, makine ve metal ürünler, elektrikli ve elektronik ürünler ile kara ve deniz taşıtları sektörleri oldu. En güçlü artış̧ ise son üç aydır ilk kez büyüme kaydeden tekstil sektöründe yaşandı.

Öte yandan, üretimin yavaşlamaya devam ettiği sektörlerde dahi düşüşler bir önceki anket dönemine göre hız kesti. En belirgin azalma gıda ürünleri sektöründe gerçekleşti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın