Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI Eylül’de Toparlama İşareti Verdi

İSO tarafından aylık olarak açıklanan Türk ekonomisindeki aktiviteye ilişkin sinyaller veren imalat PMI endeksi açıklandı. Detaylar haberin içerisinde;
Türkiye İmalat PMI Eylül’de Toparlama İşareti Verdi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Küresel ekonomik veri takvimine göre bu hafta ülkelerin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) raporları yayımlanacak. Yurt içinde de İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından bugün Eylül ayı imalat PMI raporu açıklandı. Eylül’de imalat PMI, 49,60 değerine yükseldi.

Türkiye’nin ekonomik aktivitesine ilişkin işaretler veren PMI değeri, üst üste iki aylık daralmanın ardından toparlama işareti verdi.

İstanbul Sanayi Odası’nın Ağustos raporunda imalat PMI Temmuz’daki 49,9 değerinden 49’a gerilemişti.

Türkiye Sektörel PMI Eylül ayı raporuna göre takip edilen 10 sektörden sadece gıda ürünlerinde üretim artışı kaydedildi. Raporda, istihdamını artıran sektör sayısının üçe gerileyerek Covid-19 salgınının 2020 başlarındaki ilk dalgasından bu yana en düşük seviyede gerçekleştiği bildirildi.

Türk Ekonomisinde Faaliyet Koşulları Yatay Seyre Yaklaştı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen imalat PMI, Eylül’de 49,6 ile eşik değer olan 50’nin altında kaydedildi.

Eşik değeri 50’nin üzerinde açıklanan tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ediyor. Anket sonuçlarına göre Eylül’de 49,6 yükselerek imalat sektörünün performansında ılımlı düzeyde bir yavaşlamaya işaret etti. Böylece, faaliyet koşullarında yatay seyre yaklaşıldığını gösterdi.

Eylül raporuna göre imalat sektörünün performansının üçüncü çeyrek boyunca zayıflama kaydettiğine işaret edildi. Üretiminse üst üste üçüncü ayda yavaşladığı belirtilirken, bu yavaşlamanın bir önceki anket dönemine göre düşük oranda olduğu paylaşıldı.

Eylül’de Üretim İvme Kaybetti

Üretimin ivme kaybettiğine işaret edilerek, firmaların bu durumu genellikle zayıf piyasa koşullarına ve yeni siparişlerdeki azalmaya bağladığı vurgulandı.

Diğer bir taraftan bazı firmalar Eylül ayı içerisinde talebin dirençli kaldığını söyledi. Hem toplam yeni siparişler hem de yeni ihracat siparişlerinin azalmaya devam ettiği ancak düşüşlerin Ağustos’a göre daha düşük bir hızda gerçekleştiği eklemdi.

İSO raporunda anket katılımcılarından gelen değerlendirmelerin ortak noktasınınsa, fiyat baskılarının müşteri talebini sınırlandırması olduğuna işaret etti.

Liradaki değer kayıplarına bağlı olarak girdi maliyetlerinin üçüncü çeyrek sonunda keskin artışına devam ettiği vurgulandı. Ancak enflasyon oranının Ağustos ayına göre oldukça yavaşladığı ve Mayıs ayından bu yana en zayıf seviyede gerçekleştiğinin altı çizildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.