Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI 9 Aydır Eşik Değerin Altında Kalıyor

Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan PMI rakamları açıklandı. İSO tarafından yayımlanan raporda dikkat çeken ayrıntılar şöyle...
Türkiye İmalat PMI 9 Aydır Eşik Değerin Altında Kalıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerini açıkladı. Kasım ayında 45,7’ye gerileyerek üst üste dokuzuncu ay eşik değer 50’nin altında kaldı. Rapor birçok sektörde zorlu koşulların sürdüğünü ortaya koydu.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak sektöre dair en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI, 2020 yılının başından bu yana en belirgin bozulmayı kaydetti.

Endeks Mart ayından beri 50,0 eşik değerinin altında kalıyordu. Ekim’de 46,4 değerine inerek, 2020’nin Mayıs ayındaki 40,90’dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

Küresel talepteki zayıflamaya bağlı olarak Türk imalat sektörünün faaliyet koşulları bozulmaya devam etti. Kasım ayında girdi maliyetleri enflasyonu son üç yılın en düşüğüne indi.

Raporda en dikkat çekici gelişmenin talebin hem iç hem de dış piyasalarda zayıflaması olduğu belirtildi. Bunun etkisiyle toplam yeni siparişler ve yeni ihracat siparişleri son iki buçuk yılın en belirgin ivme kaybını gerçekleştirdi.

Üretimdeki Yavaşlama 12 Aydır Sürüyor

Üretimdeki Yavaşlama 12 Aydır Sürüyor
Kaynak: İSO

Üretimdeki yavaşlama eğiliminin on ikinci ayına ulaştığı belirtilen raporda, girdi talebinde zayıflık olmasının tedarikçilerin teslimat sürelerinde rekor seviyeye yakın azalma kaydettiği bildirildi.

Girdi maliyetlerindeki düşüşe bağlı olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu hız kesti. Ürün fiyatlarındaki artış Ağustos ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

İki aylık daralmanın ardından istihdam yeniden artış gösterdi. Sektörde zorlu koşulların devam ettiği belirtilirken, 10 sektörün sadece iki tanesinde üretim genişledi. Bunlar giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları sektörleri oldu. En büyük yavaşlama tekstil sektöründe gerçekleşti.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Küresel imalat sanayi talebindeki zayıflığın Türk imalatçıları açısından yol açtığı zorluklarla birlikte Kasım ayında üretim ve yeni siparişler yavaşlama kaydetti. Öte yandan, girdi talebindeki düşüş firmaların bir süredir karşı karşıya olduğu bazı güçlüklerin de hafiflemesini sağladı.” dedi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın