Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İkinci Yüzyılına Giriyor: İhracatta Hedef Büyük!

Türkiye, 1923'te 50,8 milyon dolar ile başlayan ihracat yolculuğuma, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında "Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu" devam etmeyi hedefliyor.
Türkiye İkinci Yüzyılına Giriyor: İhracatta Hedef Büyük!
HABER GİRİŞ

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı geride bırakılırken, büyümenin ve istihdamın temel bileşenlerinden bir tanesi olan ihracatta Türkiye rekor sonuçlara imza attı. Yatırım, istihdam, üretimle Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan ihracat, en zor durumlarda bile ülke ekonomisini sırtlayan önemli unsurlar arasında bulunuyor.

TİM verilerine göre, Türkiye’nin Cumhuriyet kurulduğu zaman 50,8 milyon dolar olan ihracatı uygulanan politikalar sayesinde 2022 yılında 254,2 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Gelecek yüzyıl içinde ise ihracatta büyük pay hedefleniyor.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracat hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu ve her ülkenin tarihinde dönüm noktaları olduğunu söyledi. Gültepe, Cumhuriyet’in kuruluşunun 10’uncu yılında 58,1 milyon dolar olan ihracatın, Cumhuriyet’in 50’nci yılı olan 1973’te 1,3 milyar dolar düzeyine ulaştığını hatırlattı.

80’li yıllarda Türkiye ekonomisinin dışa açılma süreciyle birlikte ihracatta da artış trendinin başladığını belirten Gültepe, hazır giyim ve tekstilin ihracata liderlik yapan sektörler olduğunu söyledi.

Gültepe, 1983’ün 5,7 milyar dolar, 1993’ün 15,3 milyar dolar, 2003’ün ise 47,3 milyar dolar ihracatla kapatıldığını ifade etti.

GCM Yatırım Banner

20 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Gültepe, “Küresel pazarlardaki gelişmelerin de etkisiyle bu yıl işler yolunda gitmese de Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını en az 255 milyar dolarlık rekor bir ihracatla kapatmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Gültepe, kinci yüzyıla girerken Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonunu benimsediklerini belirtti. 2026’da 302 milyar dolarlık ihracat hedefini yeni süreçte ilk önemli sınav olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

Gültepe, “Hedeflerimize ulaşabilmemiz için kilogram birim değerimizi en kısa sürede 2 doların üzerine taşımamız gerekiyor. Birim değeri artırmanın yolu yüksek teknolojinin imkanlarını kullanmaktan, inovasyondan, tasarımdan ve markalaşmaktan geçiyor.” ifadelerini kullandı. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.