Reuters haber ajansı, ülkelerin ekonomik potansiyelini ve yatırım yapılmaya uygun olup olmadığını belirlemede en önemli kriterlerden biri olarak görülen kredi derecelendirme notlarına ilişkin 2024 yılı tahminlerini paylaştı.
Kurum, bunun için en saygın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları olan Moody’s, Standard & Poor’s (S&P) ve Fitch Ratings uzmanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.
Raporda, ABD ve Çin’in yeni yılda takip edilmesi gereken kredi notlarının başında gelmeye devam ettiği belirtilirken Türkiye için de dikkat çekici ifadeler kullanıldı. 2024 yılında Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artmasının beklenebileceği ifade edildi.
“2024’te Kredi Notlarında Önemli Hamleler Görülebilir”
Yeni yılda Türkiye’nin kredi notunun son 10 yıllık zaman diliminde ilk kez artış yaşaması beklentisinin yanı sıra Gazze’deki savaşın etkisiyle İsrail’in ise ilk kez düşürüleceği beklentisinin, 2024’ün bazı ülkelerin kredi notlarında önemli hamleler getirebileceği anlamına geldiği ifade edildi.
Türkiye’de yeni ekonomi yönetiminin iyileştirme planlarını ve hamlelerini sürdürmesi durumunda not artışı yaşanabileceği kaydedilirken Moody’s’ten Marie Diron, Türkiye’de Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin, yetkililerin yüzde 40’ın üzerindeki faiz oranlarına bağlı kalma konusundaki kararlılığını test edeceğini belirtti.
Bu gidişatın devam etmesi ve yabancı yatırımcıların geri dönmeye başlaması durumunda “bunun olumlu bir ivmeye işaret edeceğini” söyledi.
Moody’s’in, 15 Aralık’ta Türkiye’nin kredi notunda ve not görünümünde iyileştirme yapabileceği yönünde beklenti vardı ancak kurum, bir kez daha Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını bildirdi. Kuruluş, halihazırda Türkiye’nin kredi notunu “B3” ve not görünümünü “durağan” olarak değerlendiriyor.
Raporun devamında, Moody’s’in, dünyanın en büyük iki ekonomisi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’e ilişkin olumsuz bakış açısına sahip olduğuna dikkat çekildi.
Diron, Washington yönetiminin yeni yılda borç karşılanabilirliğinde çok ciddi bir bozulma tehdidiyle nasıl baş edeceğinin ve Çin’in ise emlak ve yerel yönetim borçlarının azalıp azaltamayacağının yakından takip edileceğini ifade etti.
Fitch’ten Ed Parker ise yüksek faiz oranları, savunma harcamaları ve yaşlanan nüfusun ABD’nin borç seviyelerinin yükselmesini sağlayacağını açıklayarak, “ABD’nin notunun düşürülmesinde işaret ettiğimiz faktörlerin çoğu hala geçerliliğini koruyor.” şeklinde konuştu.
Fitch, ayrıca Çin’in büyümesinin yüzde 4,5 ila yüzde 5’e düşeceğini öngördüğünü bildirdi.