Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Gibi Gelişen Piyasalar Doların Gücüyle Risk Altında

Dolar yirmi yılın en yüksek seviyelerine yükselirken Türkiye gibi gelişen piyasalar sermaye kaçışı, enflasyon ve hatta borç temerrütleriyle karşı karşıya. Detaylar aşağıda...
Türkiye Gibi Gelişen Piyasalar Doların Gücüyle Risk Altında
HABER GİRİŞ

FED’in tırmanan enflasyonla mücadele için daha agresif para politikası ve savaşla birlikte yavaşlayan küresel ekonomi korkularıyla dolar için iştah arttı. Yatırımcılar güvenli limana yönelirken ABD dolar endeksi (DXY) bugün açıklanan ABD enflasyonu sonrası yine 104’ü denedi. Hafta başında 104,19’a kadar çıkarak 20 yılın yeni rekoruna ulaşmıştı.

Dolardaki uluslararası güçlenmenin devam edeceği düşünülürken para birimi yurt içinde de yükseliyor. Bugün 15,38’e kadar yükselen dolar kuru azalan küresel risk iştahıyla alıcılı seyrediyor.

Uzmanlar FED’in faiz artırımına atıfla dolardaki yükselişin süreceğine işaret ederken bazıları kur için 30 lira tahminini iyimser buluyor. Gelişmeler dikkatle izlenirken Türkiye’nin de aralarında bulundu gelişmekte olan para birimleri için dolar problemi ele alındı.

Dolardaki Yükseliş Türkiye Gibi Gelişen Ülkeler için Risk!

Reuters, ralliyi sürdüren dolar ve gelişmekte olan piyasalara etkilerini ele aldı.

İlgili haberde, iki yıllık bir COVID krizinden zar zor toparlanan gelişen piyasaların, doların yirmi yılın en yüksek seviyelerine yükselmesiyle sermaye kaçışı, enflasyon ve hatta borç temerrütleriyle karşı karşıya olduğu söylendi.

GCM Yatırım Banner

Geçmişteki gelişen piyasa krizlerinin neredeyse tamamının doların gücüyle bağlantılı olduğu ve dolar yükselirken, gelişmekte olan ülkelerin kendi para birimlerindeki düşüşleri önlemek için para politikasını sıkılaştırması gerektiği belirtildi.

Doların değer kazanması, gelişmekte olan döviz endeksini bu yıl yüzde 3,5 düşüşle 18 aylık dip seviyesine sürüklerken bu durumun Polonya zlotisi ve Türkiye lirası gibi para birimlerinde yüzde 9-15’lik daha büyük kayıpları maskelediği aktarıldı.

Doların gücü ve yerel para biriminin zayıflığı, ithalat faturalarının yükselmesine ve dolayısıyla enflasyonun hızlanmasına yol açarken burada da Türkiye enflasyonu anımsatıldı. Arjantin’de yıllık enflasyonun yüzde 50’yi aştığı, Türkiye’de ise yüzde 70’e dayandığı belirtildi.

Türkiye, Tunus, Mısır, Gana ve Kenya, döviz cinsinden borç yükleri, cari açıkları ve gıda ve enerji ithalatına aşırı bağımlılıkları nedeniyle risk altında görülen ülkeler arasında gösterildi.

“Çatlaklar genişliyor. Güçlü bir dolar yüksek emtia fiyatlarıyla kesiştiğinde, gelişen piyasalarda sorun yaşamamız garip değil” diyen UBS stratejisti Manik Narain, emtialara atıfla uyarıda bulundu. Emtia fiyatlarının, kırılganlığın kilit ekseni olduğunu ve petrol ile gıdada yukarı yönlü bir artış görürsek, büyüyen bir zayiat listesi olabileceğini aktardı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.