Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Ekonomisini 2024’te Hangi Acı Reçeteler Bekliyor?

2024’te ekonomik açıdan ciddi bir durgunluğun öne çıkacağı düşünülüyor. Şeref Oğuz, Türkiye için değerlendirmelerini okuyucularla paylaştı. İşte detaylar;
Türkiye Ekonomisini 2024’te Hangi Acı Reçeteler Bekliyor?
HABER GİRİŞ

Jeopolitik krizler, savaşlar, resesyon endişeleri ve sıkı para politikaları ile 2023 yılı geride kaldı. Bankalar, finans şirketleri ve ekonomistler 2024’ün ekonomik anlamda neler göstereceğine yönelik beklentilerini paylaşmaya başladı.

Ekonomim yazarlarından Şeref Oğuz, “2024 Durgunluk Beklentileri” isimli yazısında Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini paylaştı.

New York merkezli Amerikan global yatırım yönetim şirketi olan BlackRock’ın 2024’te dava yavaş büyüme, daha yüksek enflasyon, Fransız varlık yönetimi şirketi olan Amundi’nin ise gelişmiş ekonomilerin yavaşlaması ve ABD’de hafif bir durgunluk nedeniyle küresel büyümede yavaşlama beklediğini belirtti.

“Sürprizlerden Söz Eden Yok”

Söz konusu şirketlerin beklentilerinin sürpriz içermediğine dikkat çeken Oğuz, 2024’te durgunluğun ana tema olacağını vurguladı.

Türkiye’de parasal sıkılaştırmanın başladığı Haziran’dan bu yana 34 puanlık faiz artışı gerçekleştiğini hatırlatan Oğuz, bir yandan parasal sıkılaşma bir yandan dünyada durgunluk beklentilerinin 2024’ün büyümelerini aşağı çektiğini paylaştı.

GCM Yatırım Banner

Bu süreçte Türkiye’nin seçime odaklanacağını, bu arada ekonomik programın rezerv biriktirmeye çalışacağını ifade etti. Orta Vadeli Program’ın (OVP) enflasyonla mücadele eklentilerine seçim sonrası tanık olunacağını, özetle OVP 2.0’ın Nisan’da konuşulacağını ve Mayıs’ta yürürlüğe konulacağını aktardı. Şeref Oğuz, “Burada acı reçetelerle yüzleşeceğimiz kesin. Şayet bir referandum sandığı söz konusu edilmez ise…” ifadelerini kullandı.

Halk Ne Yapacak?

Türkiye’de vatandaşın bütçesini denkleştirmeye çalışacağını ve iki yakasını bir araya getirmek için uğraşacağını kaydetti. Vatandaşı zor günlerin beklediğini vurgulayan Oğuz, enflasyonla mücadele gerekçesiyle ücret artışlarının uzun süre yapılmayacağı bir sürece girileceğini belirtti.

2024’te Türkiye’nin emeklilerinin artan yaşam maliyetleri ve ekonomik belirsizlikle karşı karşıya olduğunu aylıkların mali zorlukları giderecek seviyede olmadığını aktardı.

7 bin 500 liralık en düşük emekli maaşına gelecek olan mütevazi zam ile emeklinin açlık sınırı altında yaşamını sürdürmeye çalışacağını vurguladı. Emeklilerin taleplerinin sadaka değil, hak ettikleri bir yaşam standardına ulaşmak olduğunu paylaştı ve emeklilerin kenara atılabilecek “sosyal atıklar” olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi.

Aralık’ta enflasyon yıllık bazda yüzde 64,77 olarak açıklanmıştı. Aylık artış ise yüzde 2,93 seviyesindeydi. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37,57, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapılacağı ortaya çıkmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın