Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Ekonomisi 2023’ün 2. Çeyreğinde Yüzde 3,8 Büyüdü

TÜİK, merakla beklenen ve bu haftanın en önemli verisi olan ekonomik büyüme rakamlarını açıkladı. İşte detaylar…
Türkiye Ekonomisi 2023’ün 2. Çeyreğinde Yüzde 3,8 Büyüdü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yurt içinde bu haftanın en kritik ekonomik verisi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,8 oranında büyüme gösterdi.

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 oranında büyüme gerçekleştirerek, beklentilerin üzerinde performans sergilemişti.

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan üç aylık dönemde gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranına dair piyasadan farklı beklentiler paylaşıldı.

GSYİH hasıla tahmini 2023 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 60,7 artarak 5 trilyon 502 milyar 192 milyon TL oldu. Dolar bazında 271 milyar 468 milyon olarak gerçekleşti.

İkinci Çeyrek Büyümesi Tahminlere Yakın Geldi

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: TÜİK

Bloomberg HT anketinde ikinci çeyrek için beklenti yüzde 4,0, AA Finans anketinde yüzde 3,3 ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nden (BETAM) anketinde yüzde 4,5 büyüme şeklindeydi.

GCM Yatırım Banner

2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi diğer hizmet faaliyetleri yüzde 6,6, hizmetler yüzde 6,4, inşaat yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,1, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,3 ve tarım sektörü yüzde 1,2 oranında büyüdü.

Öte yandan sanayide yüzde 2,6, mesleki, idari ve destek hizmetlerinde yüzde 1,2 oranında düşüş gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 arttı.

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 15,6, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 5,1 arttı.

Mal ve hizmet ithalatı bu dönemde yüzde 20,3 arttı, ihracat ise yüzde 9 azaldı. İşgücü ödemelerinde geçen yılın aynı zamanına kıyasla yüzde 116,3 artış gerçekleşti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.