Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Ekonomi Modeli Kapsamında Atılan 6 Adım Açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında bugüne kadar atılan adımları, yapılan yazılı açıklamayla tek tek sıraladı.
Türkiye Ekonomi Modeli Kapsamında Atılan 6 Adım Açıklandı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Hazine ve Maliye Bakanlığı Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında atılan bazı adımlara yönelik yazılı açıklama yaptı.

6 başlık altında aktarılan adımlarda; ihracatı ve istihdamı artırıcı, ticari kredilerin kullanımı, tasarrufların Türk lirası olarak değerlendirilmesi, yastık altındaki altınların kullanılması, bireysel emeklilik sistemi ve vergi düzenlemesine dair gelişmeler paylaşıldı.

İhracatı Teşvik Etmek Amacıyla Yeni Düzenlemeler Devreye Alındı

İhracatı Teşvik Etmek Amacıyla Yeni Düzenlemeler Devreye Alındı
Kaynak: Twitter

Bakanlığın yayımladığı adımların ilk maddesinde, iş ve yatırım ortamının gelişmesini sağlamak, ihracat ve istihdamı artırmak amacıyla yeni düzenlemelerin devreye alındığı bildirildi.

Bu kapsamda; ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinin 1 puan düşürüldüğü, şirketlerin yapacakları temettü ödemelerinde stopaj oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a indirildiği, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan personelin, bu merkezler dışındaki çalışma saatlerinin de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesine imkan sağlandığı açıklandı.

2. maddede ticari kredilerin ekonomiyi güçlendirecek alanlarda selektif bir yaklaşımla kullandırıldığı belirtildi.

GCM Yatırım Banner

Bu doğrultuda yapılanlar; yatırım, ihracat ve işletme harcamalarına yönelik 60 milyar liralık KGF (Kredi Garanti Fonu) Destek Paketi’nin devreye alınması, ihracatçı ve turizmcilere toplamda 150 milyar liralık kredi, konutlarda enerji tasarrufu sağlanması amacıyla, 60 ay vadeli Konutlarda Isı Yalıtım Kredisi’nin hayata geçirilmesi olarak sıralandı.

Yastık Altındaki Altınlar Ekonomiye Kazandırıldı

Yastık Altındaki Altınlar Ekonomiye Kazandırıldı
Kaynak: Twitter

3. adımda; Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesabı uygulamasıyla döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payının yüzde 71’den yüzde 58’e düşürüldü. Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ihracıyla toplam 83.816 vatandaştan 6,6 milyar liralık talep toplandı.

4. adımda Altın Tasarruf Ekosistemi kurularak, yastı altındaki altınlar ekonomiye kazandırıldı.

5. adımda Bireysel Emeklilik Sistemindeki (BES) devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldığı söylendi.

6. adımda ise vergi düzenlemesine yönelik yapılan uygulamalar sıralandı.

Buna göre; TL mevduat ve katılım hesaplarında stopaj indiriminin 2022 sonuna kadar uzatıldığı, portföyünde TL cinsi yatırım araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen kazançlara kurumlar vergisi istisnası tanındığı, KKM ve katılma hesapları ile altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarında yüzde sıfır stopaj uygulamasının yıl sonuna kazar uzatıldığı açıklandı.

Yine bu yıl sonuna kadar Devlet İç Borçlanma senetlerinde stopaj oranının sıfıra düşürüldüğü, tüzel kişiler ve yurt dışında yerleşik vatandaşların YUVAM Hesabı kapsamında dönüşüm hesaplarına aktardıkları birikimlerine ilişkin getirilerde stopaj oranını sıfırlandığı, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bilançolarında yer alan yabancı paralarının ve altın hesaplarının kur korumalı mevduat uygulaması kapsamında TL’ye çevirmelerini teşvik eden gelir ve kurumlar vergisi istisna düzenlemeleri yapıldığı, TL mevduat ve katılma hesaplarının vade sonu hesap bakiyesi kullanılarak hesap sahiplerine ilgili banka tarafından yapılan kambiyo satışlarında banka ve sigorta muamelelerinde de vergi oranının sıfırlandığı açıklandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.