Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Altın Talebinde Dünya Birincisi Oldu

Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye’nin altına olan ilgisi diğer ülkeleri geride bıraktı. TCMB, en çok altın alımında Çin ile yarıştı.
Türkiye Altın Talebinde Dünya Birincisi Oldu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Dünya Altın Konseyi, “2022 Yılı Altın Talebi Trendleri” başlıklı raporunu paylaştı. Konsey verilerine göre 2022, altın talebinin patlama yaşadığı bir sene oldu. On yıldan fazla zamandır en güçlü yılını 2022’de yaşayan altının ülkelere göre talebine bakıldığında Türkiye öne çıktı.

Sizce Ons Altın Fiyatı Ne Olur?
Sonuçları görmek için lütfen katılım sağlayınız.
Düşük
Düşeceğini Düşünüyorum
Yükseleceğini Düşünüyorum
Yüksek

Yüksek enflasyon ortamında değerini korudukça yatırımcılar için cazip hale gelen altın için oluşan talep geçen yıl yüzde 18 artışla 4.741 tona çıktı.

Geçen yıl içerisinde tüketicilerin gösterdiği talep daha çok yatırım amaçlı oldu. Yatırım talebi yüzde 10’luk artışla, 1.107 ton seviyesine çıktı.

Mücevherat tüketimi ise yüzde 3 düşüş yaşayarak, 2.086 tona çekilme yaşadı. Altın külçeleri ve madeni paralar için oluşan talep yüzde 2 oranında artışla 1.217 tona çıktı.

Altındaki artan talep dengesi arz kısmını da etkiledi. Toplam yıllık altın arzı yüzde 2 artışla 4.755 ton seviyesinde gerçekleşti. 3.612 tona yükselen maden üretimi dört yılın en yüksek seviyesine oturdu.

TCMB Birinci Sırada

Konsey verilerine göre ülkelerin merkez bankalarının altın alımları 1967’den itibaren en yüksek seviyeyi 2022’de gördü.

Merkez banakları arasında ise en çok altın alan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) oldu. Geçen yıl en çok altın alan ülkeler sıralamasında Türkiye, Çin ile yarıştı.

TCMB, 148 tonluk altın alımıyla rezervlerinde tavanı gördü. TCMB’nin altın rezervi 542 tonluk tarihi zirveye ulaştı.

Türkiye’nin 85 Tonluk Altın Talebi Oluştu

Dünya Altın Konseyi raporunda, Türkiye’nin mücevherat olarak altın talebi geçen yıl pandemi öncesi seviyeleri görerek 37 tona ulaştı. 2022’nin dördüncü çeyreğinde mücevher olarak altın talebi yüzde 32 artışla 10 tona çıktı.

Yatırım amaçlı altın talebinde ise yüzde 38 oranında yükseliş kayda geçti. Türkiye’de geçen yıl 85 tonluk altın talebi oluştu.

Toplam Altın Arzı Ardışık Düşüşleri Durdurdu

Raporda, geleneksel yatırım araçları arasında yer alan sarı madene olan yoğun ilginin geçen yıl artmasındaki küresel etmenlere de yer verildi.

Pandeminin ağır hasar verdiği Çin ekonomisinin keskin düşüşlerinin, Avrupa, Türkiye ve Orta Doğu’daki güçlü büyüme ile dengelendiği söylendi.

Hindistan tarafında tüketici talebinin toparlandığına da yer verildi. Tüm etmenler ışığında arz tarafında toparlanma görüldüğüne işaret edildi.

Raporda, “Toplam altın arzı, 2022’de tüm segmentlerdeki ılımlı kazanımlarla artarak iki yıl süren ardışık düşüşleri durdurdu” denildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.