Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Araçları (IPA III) Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması Genel Tebliğ yayımlandı. AB’nin 2021-2027 bütçe dönemine ilişkin mali yardımları için 17.02.2022 tarihinde Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı Çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti’ne Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması 13.12.2022 tarihinde yürürlüğe girdi.
Vergi istisnalarına ilişkin hükümlerin uygulama usul ve esaslarını belirleme amacıyla yayımlanan tebliğ, finansmanı AB veya Türkiye-AB ortak finansmanıyla karşılanan diğer birlik araçları ve IPA III kapsamındaki Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması (TAIEX) çerçevesinde imzalanan sözleşmeleri ve diğer ortak finansman kuruluşlarınca hibe şeklinde sağlanan ve gerçek veya tüzel kişilerin aldığı IPA III mali yardımının alıcıları tarafından sağlanan ortak finansman çerçevesinde AB tarafından bu amaçla yetkilendirilmiş sözleşme makamları ile Birlik yüklenicisi ve Birlik yüklenicisiyle Birlik alt yüklenicileri arasında imzalanan sözleşmeleri kapsıyor.
Buna göre Birlik yüklenicisi ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de kurulu bulunmayan Birlik yüklenicilerinin Türkiye’de kurulu bulunan ve adlarına işlem yapmaya yetkili şubelerine, başvurularının ilgili makamca uygun bulunması halinde KDV istisna sertifikası verilebilecek.
Birlik sözleşmesinin, Birlik yüklenicisinin yetkili Türkiye şubesi tarafından yürütüldüğü hallerde, bu durumun sözleşme makamınca veya Birlik yüklenicisi tarafından yazılı olarak teyit edilmesi gerekmektedir.
Birlik yüklenicisinin Türkiye şubesi adına düzenlenen KDV istisna sertifikasının usulünce kullanılmamasından doğan yükümlülüklerden, Birlik sözleşmesinde adı geçen Birlik yüklenicisinin merkezi de sorumlu tutulmaktadır.
İş ortaklığı olarak Birlik sözleşmesi imzalayan firmalar iş ortaklığı şeklinde mükellefiyet tesis ettirmiş olmaları halinde KDV istisna sertifikası iş ortaklığı adına adi ortaklık şeklinde mükellefiyet tesis ettirmiş olmaları halinde ise KDV istisna sertifikası adi ortaklık adına verilecek.
Eşleştirme sözleşmesi kapsamında yerleşik eşleştirme danışmanlarına hizmet sunan yerleşik eşleştirme danışmanı asistanı, IPA III Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşması uygulamasında tedarikçi konumunda yer alacak.
Birlik yüklenicisi konumundaki kamu idareleri tarafından mevzuata uygun olarak oluşturulan ve doğruluğu elektronik belge sorgulama mekanizmasıyla teyit edilen başvuru talep dilekçeleri de geçerli kabul edilecek.
Münhasıran, sözleşme makamınca 5070 sayılı Kanuna ve buna ilişkin mevzuata uygun olarak oluşturulan e-imza ile imzalanan ve doğruluğu yine sözleşme makamınca oluşturulan elektronik belge sorgulama mekanizmasıyla teyit edilen bilgi formları, tüm bilgilerin eksiksiz olması kaydıyla geçerli sayılacak.