Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kırsal Dönüşüm ve Tarıma Yönelik Müjdelerin Detayları Açıklandı

Tarım sektörüne yönelik verilen 10 müjdenin detayları Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından duyuruldu.
Kırsal Dönüşüm ve Tarıma Yönelik Müjdelerin Detayları Açıklandı
HABER GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kırsal dönüşüm projesi ile çiftçilere duyurduğu müjdelerin detaylarını açıkladı. Kırsal alanlarımızın geliştirilmesi, ülkemizin ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir kalkınmasının sağlanması noktasında tarımsal üretimin önem arz ettiğini belirten Kirişci, küresel iklim değişikliği, Covid-19 salgını, savaşlar ve doğal afetlerin, gıdanın önemini her geçen gün artırdığını ifade etti.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, dünya için tarımsal üretimin ikamesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan bir sektör haline geldiğini, Türkiye’nin de tarımsal politikaları bu yönde planladıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çiftçilere duyurduğu 10 yeni müjdeyi kapsayan projelerin hayata geçirilmesinin ardından bakanlık olarak üreticileri koruyup tüketiciyi kollayarak tarımsal üretim altyapısını güçlendireceklerini ifade etti.

GCM Yatırım Banner

Erdoğan’ın Açıkladığı 10 Müjdenin Detayları Belli Oldu

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: AA
  1. Karadeniz Gazıyla Üre Gübresi Üretimi: Karadeniz’den çıkan doğal gaz ile Filyos Endüstri Bölgesi’nde 1 milyon 855 bin ton kapasiteli gübre fabrikaları kurulacak. Sabit yatım tutarı 31,5 milyar lira olan ve 4 yılda tamamlanacak bu yatırımla, ülkenin gübre tüketiminin üçte biri karşılanarak, en büyük tarımsal girdide dışa bağımlılık önemli ölçüde azalacak. Bu fabrikalarda 581 bin ton üre, 660 bin ton kalsiyum amonyum nitrat, 330 bin ton DAP, 224 bin ton amonyum sülfat ve 60 bin ton potasyum nitrat gübresi üretilecek.
  2. Sözleşmeli Üretim Yaygınlaştırılacak: Sözleşmeli üretim yaygınlaştırılarak, tarımsal üretimde planlamaya önemli katkı sağlayacak. Kirişci, bu maddeyle ilgili olarak “Tarıma dayalı ham madde ihtiyacı olan sanayicimiz istediği miktar ve kalitede ham maddeye erişim sağlayacak. Fiyat dalgalanmalarının önüne geçilerek, tarım ve gıda piyasalarında istikrar sağlayacağız.” ifadesini kullandı.
  3. Tarıma Dayalı OSB’lerin Sayısı Artırılacak:  Jeotermal organize sanayi bölgesi (OSB) başta olmak üzere sera yatırımı destekleri artırılacak.
  4. Sulama Altyapısı Güçlencirilecek: Basınçlı sulama altyapısını güçlendirme çalışmalarıyla tarımda verimlilik artırılacak. Borulu sisteme geçerek şu an yüzde 32 olan su tasarrufu oranı yüzde 45-50’ye çıkarılacak.
  5. Büyükbaş Damızlık Üretim Merkezlerini Teşvik: Türkiye’nin kırmızı et ve süt konusunda gıda arz güvenliğini sağlamak için de 3 etkin projeyi hayata geçireceklerini söyleyen Kirişci, bunları üç ayrı maddede açıkladı. Buna göre beşinci proje kapsamında 50 baş üzeri büyükbaş ari damızlık üretimine teşvik verilecek.
  6. Aile Tipi İşletmelere Hayvancılık Desteği: Aile tipi işletmelere büyükbaş ve besi hayvancılığı desteği sağlanacak. Her haneye en az 1 asgari ücret garantisi verilecek.
  7. Afet Bölgesindeki Çiftçilere Sıfır Faizli Kredi: Afet bölgesindeki köy evlerinde kalan çiftçilere sıfır faizli kredi sağlanacak.
  8. Akıllı Köy Evleri Modeli:  8, 9 ve 10. projeler kırsal kalkınmayı güçlendirmeye yönelik olurken, bunlardan ilki akıllı köy evleri modeli olarak açıklandı. Depremden etkilenen kırsal kesime 143.261 köy evi inşa edilecek.
  9. Akıllı Köy Evi Olma İmkanı: İlk Evim Kampanyası şartlarıyla akıllı köy evi sahibi olmaya imkan tanınacak.
  10. Finansman Desteği: Evini akıllı köy evine dönüştürmek isteyen çiftçilere finansman sağlanacak. (Kaynak: AA)
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.