Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 5G ihalesinde frekans bedelinin tek seferde ödenmesi yerine uzun vadeli bir ödeme planı oluşturulması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Koç, ödeme planının 10 yıllık taksitlerle ya da gelir paylaşımı modeliyle yapılandırılmasının finansal dengeyi koruyacağını belirtti.
Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Şovu (CES2025) sırasında konuşan Koç, 5G ihalesinde devletin önemli bir gelir beklentisi olması durumunda, operatörlerin yatırımlar için ayıracağı bütçenin ciddi şekilde sınırlı kalabileceğini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun 5G ihalesinin 2025’te düzenleneceği ve teknolojinin 2026’da kullanılmaya başlanacağı yönündeki açıklamasını hatırlatan Koç, bu sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Koç, Türkiye’de uygun maliyetli 5G uyumlu telefon üretimi için yerli ve uluslararası teknoloji şirketleriyle görüşmelere başladıklarını duyurdu.
Türkiye’de şu anda 5G uyumlu telefon oranının yüzde 15 civarında olduğunu, 2025’te yapılacak ihale öncesinde bu oranı artırmayı hedeflediklerini belirten Koç, önümüzdeki üç yıl boyunca telefonların 5G’ye dönüşümünü teşvik etmek için kampanyalar düzenleyeceklerini ekledi.
Koç: Türkiye’de 5G telefon üretilecek
Hedeflerinin, 5G’nin yaygınlaşmasıyla uyumlu cihaz oranını hızlı bir şekilde artırmak olduğunu belirten Koç, düşük maliyetli telefon üretiminin bu dönüşümde kritik bir rol oynayacağını ifade etti.
5G teknolojisi ile dinamik tarife sistemine geçmeyi planladıklarını da açıklayan Koç, “Bu sistemi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) sunacağız. Dinamik tarife, yoğun saatlerde yüksek ücretler, düşük yoğunlukta ise daha uygun fiyatlarla hizmet sunmamızı sağlayacak” diye konuştu.
Koç ayrıca, baz istasyonlarının kule sistemine taşınarak daha verimli hale getirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. 2024 yılında İstanbul’da başlatılan kule baz istasyonu projelerinin 2025’te genişletileceğini belirtti.