Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türk Halkı Enflasyon Konusunda Ne Kadar Endişeli?

Enflasyon endişesiyle ilgili anket sonuçları açıklandı. Türkiye, enflasyon konusunda ne kadar endişeli? İşte anket sonuçları;
Türk Halkı Enflasyon Konusunda Ne Kadar Endişeli?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan çok uluslu bir araştırma ve danışmanlık firması olan Ipsos, enflasyon endişesi anketini paylaştı. Ankette, altı aydır dünyanın her bölgesinde en önemli endişe kaynağının enflasyon olduğu belirtildi. Enflasyona yönelik kaygılar, mevcut yılın başına göre ikiye katlanmış durumda.

Türkiye de enflasyonun bir numaralı endişe kaynağı olarak gösterildiği 12 ülke arasında yerini aldı. Dünya genelinde katılımcıların düşüncelerini bildirdiği ankette, katılımcıların yüzde 40’ı enflasyonu 1 numaralı endişe kaynağı olarak görüyor. 29 ülkeden sonuçlar alan Ipsos, endişe düzeyinin 14 aydır sürekli olarak arttığını açıkladı.

Türkiye İlk 5’te

Ülkelere göre enflasyon endişesi sıralamasında 3. sırada yer alan Türkiye’de kaygı düzeyinin, ilk sırada yer alan ve enflasyonun yüzde 17 olduğu Polonya kadar yüksek olmaması dikkat çekti. Polonya’da düşük enflasyona rağmen endişe oranı yüzde 67 iken Türkiye’de söz konusu oran yüzde 56’da kaldı. Ankete göre endişe düzeyinin en çok yükseldiği ülkeler İngiltere ve Almanya olarak sıralandı.

Enflasyonun bir numaralı endişe kaynağı olduğu ülkeler ise Arjantin, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya, Güney Kore, Macaristan, ABD ve Türkiye olarak belirtildi.

Türkiye’de yüksek enflasyon rakamlarına rağmen Türk halkının enflasyonun yüzde 17 olduğu Polonya kadar endişeli görünmediği tespit edildi. Ankette en az endişeli olan ülke ise Suudi Arabistan oldu.

GCM Yatırım Banner

Ankette, enflasyondan sonraki en büyük endişe kaynağının yüzde 31 ile yoksulluk/eşitsizlik olduğu açıklandı. Bunu yolsuzluk, işsizlik, suç/şiddet ve iklim değişikliği takip etti.

Katılımcılar Ekonomik Tabloya Kötü Diyor

Katılımcıların yüzde 67’si genel ekonomik görünüm hakkında karamsar düşünüyor. Yüzde 67’si ekonomik tabloyu kötü olarak tanımlarken, yüzde 33’ü ise iyi olduğunu savunuyor
.
Suudi Arabistan’da yüzde 95, Hindistan’da yüzde 79, Endonezya’da yüzde 64’lük kesim ekonominin durumunu iyi buluyor.

Haziran 2022’de yapılan ankette, bireylerin yüzde 25’i ekonomik olarak zorlandıklarını belirtmişti. Türkiye’den katılanların yüzde 66’sı, ABD ve Almanya’dan katılanların ise yüzde 16’sı bu konuda hem fikir olduklarını vurgulamıştı.

Son Enflasyon Verisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu ay açıklanan Eylül ayı tüketici fiyat endeksinde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 83,45’lik bir artış görülmüştü. 1998’den bu yana görülen en yüksek artış yaşanmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.