Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TÜİK 2022 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini Açıkladı

TÜİK'in 2022 yılı yoksulluk ve yaşam koşulları istatistiklerine göre fertlerin yüzde 32,6'sının yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğu açıklandı.
TÜİK 2022 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini Açıkladı
HABER GİRİŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün yoksulluk ve yaşam koşulları istatistikleri yayımlandı. Rapora göre kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı 2022 yılında bir önceki yıl ile aynı düzeyde kalarak yüzde 14,4 seviyesinde görüldü.

Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan artarak yüzde 21,6 oldu.

Eşdeğer Hanehalkı Kullanılabilir Fert Geliri
KAYNAK: TÜİK

Tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1,0 puan artarak yüzde 7,5, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında ise 2,6 puan artarak yüzde 11,7 seviyesinde kaydedildi.

TÜİK raporuna göre en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 1,1 puan artarak yüzde 19,6 yükseldi. Tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 13,9 seviyesine geriledi.

Hanehalkı Tipine göre Yoksulluk Oranı
KAYNAK: TÜİK

2022 yılı sonuçlarına göre fertlerin yüzde 32,6’sının yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldığı vurgulandı. Bu oranın yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında 0-17 yaş grubunda yüzde 42,7, 18-64 yaş grubunda yüzde 30,2, 65+ yaş grubunda ise yüzde 20,5 olduğu tahmin edildi.

GCM Yatırım Banner

TÜİK tarafından açıklanan rapora göre oturulan konuta sahip olanların oranı geçen seneye kıyasla 0,8 puan azalarak 2022 yılında yüzde 56,7’ye düştü.

Yaş Gruplarına göre Yoksulluk e Sosyal Dışlanma Riski
KAYNAK: AA

Kirada oturanların oranı ise 2022’de bir önceki yıla göre 0,4 puan artarak yüzde 27,2 seviyesine yükseldi. Lojmanda oturanların oranı 0,1 puan azalarak yüzde 1,1’e geriledi.

Kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise bu dönemde 0,5 puan artarak yüzde 15,1 seviyesine çıktı.

Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 33,6’sının konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşadığına işaret edildi. İzolasyondan dolayı yaşanan ısıma sorunlarınınsa sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi problemler olduğu belirtildi.

Konut ve çevre problemlerinden kurumsal olmayan nüfusun yüzde 21,7’sininse trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştığına dikkat çekildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.