
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun yerine yönetim kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı. Bu şekilde kurumun en üst karar organı yönetim kurulu oldu. TÜBİTAK’ın yeni yönetiminde bilim, teknoloji, Ar-Ge ve sanayi dünyasından isimler yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı TÜBİTAK’a 3 yıl süre ile görev yapacak üyeler, uzmanlık ve tecrübe doğrultusunda katkı sağlayacak.
TÜBİTAK yönetim kurulu başkanı, mevcut başkan olan Prof. Dr. Hasan Mandal oldu.8 ay önce başkan olarak göreve başlatan Mandal, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu üyeliği de yapıyor. Geçmişte Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkan vekili olarak görev yapmıştı ve bu görevi hala devam ediyor. Mandal, bir dönem Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde de bulunmuştur.
Özkan daha önce TÜBİTAK, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) gibi kurumlarda çeşitli görevlerde bulunmuştur. Akıllı Robotlar, Robotik Cerrahi ve Biyomedikal Elektronik alanlarında uzmanlığı bulunan Özkan, Boğaziçi Üniversitesi mezunudur.
“Sağlık Ar-Ge”si alanında uzman olan bir bilim insanı olan Prof. Dr. Metin Orhan’ın çok sayıda araştırması bulunuyor. Aynı zamanda birçok patentin de sahibi olan bir bilim insanıdır.
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği’nden mezun olan Taşer, TÜBİTAK’a bağlı TÜBİMER İtiraz Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Bilişim şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapar Taşer, girişimciliği ile de tanınıyor. Hızlı tüketim alanında kurumsal yönetişim yetkinlikleri bulunuyor. Taşer daha önce MÜSİAD Bilişim Sektörü Kurulu Başkanlığı da yaptı.
Bayraktar, Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan Savunma, Havacılık, Uzay Kümelenmesi – SAHA İstanbul Başkanı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Mütevelli Heyeti üyeliği de yapıyor. ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu olan Bayraktar, Colombia Üniversitesi Finans Mühendisliği alanından da yüksek lisans sahibi.
Aynı zamanda TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Çalışma Grubu Başkanlığı yapan Öztürk, 35 yıldan daha fazla süredir sanayi alanında profesyonel çalışmalar yürütüyor. İTÜ mezunu olan Öztürk, uçak ve makine yüksek mühendisi unvanına sahip bulunuyor. Dünya Ekonomik Forumu İleri Üretim Sistemleri Çalışma Grubu Üyesi olan Öztürk, Metal Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Üyeliği gibi sivil toplum örgütü üyelikleri de yapıyor.
Ünal, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Öğretmenliği bölümünden de mezun bir isim. Gazeteci, yazar ve yayıncı olarak uzun yıllar çeşitli kurumlarda çalışan Ünal, Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerinde de bulundu. TBMM’nin 25. ve 26. dönemlerinde ise Ankara milletvekilliği de yapmıştı.