Toyota ve Suzuki firmaları otomotivin bazı alanlarında daha iyi gelişimler ortaya çıkarmak için ortaklık kurarak birbirlerinden hisse satın aldılar. Global anlamda sürekli birleşmeye giden şirketler, araç gelişimlerinde maddi zorluklarla karşılaşmak istemiyorlar. Japon firma ittifakının temelinde otonom sürüş ve elektrikli güç aktarma organları yer alıyor.
Toyota ve Honda da birleşme yoluna giderek, 1.6 milyar dolar değerinde tesis açmışlardı. Ortak platformda belirli segment araçları ve yine EV’lere yönelik çalışmalar yürütülecekti. Detaylar aşağıda;
Alanlardaki iş birliğine dayalı ortaklık, rekabeti bırakacakları anlamına gelmiyor.Güç anlamında Toyota, Suzuki firmasının üzerinde olsa da icat kısmında birbirleriyle yarışacak kapasiteye sahipler. O yüzden ki bu birleşme sağlanmış. Toyota, Suzuki’nin 4.94 oranında hissesine karşı 910 milyon dolar, Suzuki de Toyota’nın 0.2 hissesine karşı 452 milyon dolara anlaşma yapmışlar.
İki Japon otomobil üreticisi ortak bir açıklamada, “rakip olmaya devam ederken yeni alanlarda işbirliğine dayalı ilişkileri inşa ederek ve derinleştirerek otomobil sektörünü çevreleyen yeni zorlukların üstesinden gelerek sürdürülebilir büyümeyi sağlama niyetindeyiz” dediler.
Ortak olarak geliştirilecek motorlar, her iki firmanın belirlenen sınıflarında paylaşılacak. Suzuki, Toyota’nın elektrikli motorlar üzerindeki uzmanlığından yararlanacak. Suzuki ise kompakt ve küçük otomobillerde kullanılmak üzere geliştirilecek motorları ortağı olduğu Toyota ile paylaşacağını duyurdu.
Birleşmenin ilk ürünü olarak, Avrupa pazarı için RAV4 ve Corolla Wagon‘a dayanan bir çift Suzuki hibrit model içeriyor. Toyota, Polonya’daki tesisini Suzuki’ye açarak, ortağının tasarlandığı motor ünitelerini imal etmeyi üstleniyor.
Asıl birleşmenin en büyük gerekçesinden biri Hint pazarına karşı hamle yapacak olmaları. Milyarlık pazar için Toyota ve Suzuki, melez araçlar geliştirerek ülkeye gönderim yapacaklar. Toyota, Afrika pazarına göndereceği kompakt araçlar için Suzuki’nin Ciaz ve Ertiga‘sına dayanan modeller alacak.
Daihatsu ve Hino markalarının sahibi olan, Subaru’da %16, Mazda’da %5 hisseye sahip Toyota, Suzuki’den de %5’e yakın bir hisse satın alarak etrafındaki güç kalkanını geliştiriyor. Şirketler bu gibi birleşmeleri yapmasalar ilerleyen dönemlerde maddi anlamda çöküntülerle karşı karşıya gelebilirler.
Zaten ortada belirli kriterleri olan bir şey var ve onun için neden tek taraflı yatırım yapılsın! Mesela BMW kendi otonom sürüş tesisini açmış ve özerk araçlar için çalışmalara başlamıştı. Mercedes’te aynı yönde ilerliyordu. O yüzden belki bundan 30 sene sonra sistemlerin birbirine bağlantılı olacağını düşünürsek, iki dev Alman’nın birleşmesi oldukça normal.