Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, dün yaptığı oturumda Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde yer alan ilk 10 maddeyi kabul etti.
Kütahya milletvekili Ahmet Tan ile 172 milletvekilinin teklif önergesi birçok önemli maddeyi içeriyor.
Buna göre yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kilovattan 50 kilovata çıkarılacak. Gelir vergisinden istisnalar kapsamında işverenlerce, iş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 lirayı aşmayan kısmı istisna kapsamına girecek.
Benzer şekilde yurt dışında yapılan orman, inşaat ve teknik hizmetlerde de işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisi istisnası içinde yer alacak.
Öğrenim Kredisi Borçlarının Faizleri Siliniyor
Bir süre önce müjdesi verilen bir durum da torba teklifiyle resmiyete dökülmüş oldu. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklik kapsamında, öğrenim kredisi alanlar borçlarını faizsiz bir şekilde ödeyecek.
Eğer ödeme zamanı askerlik dönemine denk gelirse, talep edilmesi üzerine öteleme yapılabilecek. Mezun olan öğrenciler 2 yıl sonrasından başlamak üzere ödemelerini aylık olarak yapacak. Ödemelere ilgili yılın enflasyon oranları yansıtılacak.
Öğrenim sırasında veya daha sonra hayatını kaybedenler ile yüzde 90 engeli olanların kalan borçları terkin edilecek.
Evde Bakım Yardımları Geri Alınmayacak
Torba teklifi kapsamında 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’da da değişiklik yapıldı.
Buna göre uygunsuz sağlık raporları dışında yersiz yapılan ödemeler ve geri alınması gereken aylıkların üstü çizilecek. Bunlardan doğan faizlerle cezalar da silinecek. Kanun yürürlüğe girmeden önce tespit edilen yersiz ödemelerin, tahsilatı yapılmışsa bunlar kişilere geri verilmeyecek.
Öğrencilere verilecek olan aylıklar belirlenirken, bunlardan herhangibir vergi kesilmeyeceği belirtildi.
Kanuna göre 6. sınıfa geçen tıp öğrencileri ile 5. sınıfa geçen diş hekimi öğrencilerine, 12 ayı geçmemek koşuluyla devlet üniversitelerinde net asgari ücret, vakıf üniversitelerinde ise 4 bin 702 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödenecek.