Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TİM: Hububat İhracatında Yüzde 10’un Üzerinde Artış Kaydedildi

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu, hububat ihracatında geçen yıla kıyasla yüzde 11,9 artış gerçekleştiğini duyurdu. Detaylar...
TİM: Hububat İhracatında Yüzde 10’un Üzerinde Artış Kaydedildi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu, 2023 yılının ilk 9 ayı itibarıyla sektörün ihracatının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,9 yükseldiğini duyurdu.

Bu dönemdeki hububat ihracatının toplamda 9,2 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisi verildi.

Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün aylık ihracatı, 2022’nin Eylül ayına kıyasla yüzde 21,2 oranında arttı ve 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülkelerin ise Irak, İtalya ve ABD olduğu ifade edildi.

Tiryakioğlu: Gıdadaki Yeni Trendi Değerlendirmek İstiyoruz

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yaptığı açıklamada Hindistan’ın basmati olmayan beyaz pirinç ihracatına getirdiği yasağın dünyadaki pirinç fiyatlarını yükselttiğine dikkat çekti.

GCM Yatırım Banner

Küresel çapta gıda fiyatlarında düşüş yaşanmaya devam ederken gelecek dönemde pirince alternatif olarak bulgurun değerini daha da artıracağını belirtti.

Asya’daki kuraklık koşulları ve dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı konumundaki Hindistan’ın yasaklama kararının küresel pirinç fiyatlarını son 15 yılın en yüksek seviyesine taşıdığı bilgisi veren Tiryakioğlu, gıdadaki bu trendi değerlendirmek istediklerini ifade etti.

Ahmet Tiryakioğlu Hububat İhracat Rakamları
Kaynak: X / @a_tiryakioglu

Bu süreçte tüm dünyanın Türk ürünü olarak kabul ettiği bulguru küresel ölçekte daha fazla tercih edilir kılmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Açıklamasının devamında, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı krizin etkisiyle gıda üretiminin öneminin daha da arttığı 2023 yılı içinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından satın alınan ürünün 10 milyon tonu ve 40 milyar TL’yi geçmesinin üreticiyi rahatlattığını kaydetti.

Üretim gücü sayesinde uzun yıllardır dünyanın en fazla un ihraç eden ülkesi olan Türkiye’nin küresel gıda arz güvenliği açısından rolünü önemsediklerini sözlerine ekledi.

Tiryakioğlu, Yakın Doğu’da yaşayan yüz milyonlarca insanın gıda ithalatında Türkiye’nin öncelikli ülkelerden biri olduğuna da değindi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.