İhracat temelli büyüme hedefiyle uygulanan ekonomi modeline ihracatçılardan eleştiri geldi. İhracat alanındaki gelişmelere yönelik değerlendirme yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek düzeyde seyreden döviz kurlarına ilişkin dikkat çekici bir istekte bulundu.
kolayca yatırım yapın
Bloomberg HT yayınında konuşan TİM Başkanı, gelişmiş ekonomiler dahil çoğu ülke ekonomisinde küçülme görülürken, büyüyen Türkiye ekonomisinde sanayicilerin daha çok desteklenmesi gerektiğini savundu.
Bu konuda döviz kuruna atıf yaparak, kurun sanayiciyi destekleyici seviyeye ulaşması gerektiğine işaret etti. Gültepe, kurun enflasyon oranında artması gerektiği yönünde öneride bulundu.
“Aylık enflasyon yüzde 2 ise kurun da o seviyede artması gerekiyor” diyen Gültepe, açıklanan son verilere göre yüzde 85’i aşan enflasyon oranı karşısında kurun ne düzeyde artması gerektiğine yönelik somut örnek vermedi.
Kurun Üreticilere Destek Çıkması Gerekiyor
Gültepe, pandeminin hemen ardından doğan savaş ortamında Türkiye’nin özellikle üretim ve ihracat alanında iyi bir konuma ulaştığına dikkat çekti.
Ekonomide ilerleme kaydeden Türkiye’nin rekabetçi ruhunu korumak için girdi maliyetlerinin kontrol altına alınması gerektiğine değindi.
TİM Başkanı, “Enflasyon dikkate alındığında kurun bu seviyelerde olmaması gerekiyor. Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor. Kurun üreticilere destek çıkması gerekiyor” şeklinde ifadede bulundu.
“Çarkların Dönmesi Lazım, Dünyaya Satış Yapmamız Gerekiyor”
İhracatta kazanım sağlanan payın ithalatta eridiğine ilişkin eleştiriler daha önce de ihracatçı grup tarafından dile getirilmişti. Benzer bir konunun altını çizen TİM Başkanı, gelir gider makasının açıldığına değinerek şöyle konuştu:
“Girdi maliyetlerinin yüzde 50’sinin dolar, satışlarının yüzde 50-60’ının euro olduğu yerde paritedeki makas bizi etkiliyor. Bizim ihracatımızda paritenin etkisi 12 milyar dolara yakın. Bu durum bizim rekabetçiliğimizi düşürüyor.”
Gelir-gider dengesini korumak adına iç pazara değil dışarıya açılmak gerektiği çünkü hayat pahalılığı yaşayan vatandaşların talebinde düşüş kayda geçtiği bir kere daha gündeme geldi. TİM Başkanı, “Çarkların dönmesi lazım, dünyaya satış yapmamız gerekiyor” dedi.
“’Ben Yaptım Oldu’ Anlayışı Olmamalı”
İhracatın öncelendiği ekonomi politikalarının, ihracatçı kesimle kontak kurulmadan oluşturulduğuna dikkat çeken Gültepe, ‘ben yaptım oldu’ tavrına karşı çıktı.
İhracatı ilgilendiren düzenlemelerin, ilgili gruplarla görüşülerek yapılması gerektiği önerisini sunarak şöyle söyledi:
“Düzenlemelerde her ihracatçıyı aynı kefeye koymamak gerekiyor. Önemli olan burada sanayiciyi dinleyerek kredi imkanlarını artırmak. Psikolojik olarak finansmanın önünü açmalıyız.”
“Merkez Bankası’nın Eximbank’a Acilen Fon Sağlaması Gerek”
Fon konusunda da öneride bulunan TİM Başkanı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ihracatçılar için kredi bankası olan Eximbank’a acilen fon sağlaması gerektiğini söyledi.
Eximbank’a ilişkin öneride bulunan bir diğer isim de İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan olmuştu.
İSO Başkanı, ihracat grubunda yer alan sanayicilerin finansman problemi yaşadığını ve Eximbank yönetiminde de ciddi sorunların olduğunu söylemişti.
Eximbank’ın uygulanan ekonomi politikalarından olumsuz etkilendiğini ve yaşanan sorunların TCMB kaynaklı olduğunu ifade etmişti.