Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ekonomi yönetiminin değişmesi ile beraber sıkılaşma politikasına geçiş yaptı. Bu durum bankacılık sistemindeki ticari kredilerde d etkisini göstermeye başladı.
Merkez Bankası verileri son iki haftada ticari kredi büyümesinin hızlandığını gösteriyor. Özel bankalar 5 puanı aşan daha düşük kredi faiz oranları ve iştahı ile kamu bankalarını geride bıraktı.
Yüksek faiz oranları nedeniyle daha önce yavaşlayan ticari kredilerde hareketlenme başlarken, bankacılık sektörünün hem kredi verme iştahı hem de reel sektöre kredi teklifleri arttı.
Bankalarda yüzde 44-49 bandında olan rotatif kredi faiz oranı kamu bankalarında yüzde 50-53 seviyelerinde ulaşırken, TCMB verilerine göre sektördeki toplam TL ticari kredi faizi yüzde 54,36 ile 9 Şubat haftasında 21 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Merkez Bankası’nın reel sektörün krediye ulaşması konusunda bankacılık sektörünü rahatlatmak için zorunlu karşılıklara faiz uygulamasını devreye sokması sektörde olumlu karşılandı ve talebin yeniden artmasına neden oldu.
Bankacılık sektöründen kaynaklar, reel sektör müşterilerine kredi tekliflerini daha yoğun şekilde iletmeye başladıklarını belirtiyor. Yüksek nakit ve yüksek mevduat faizleri nedeniyle bankacılık sektörünün kredi vermeye yönelik kararlılığının arttığı ifade ediliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre sektörün 9 Şubat itibariyle toplam kredi hacmi 11 trilyon 941 milyar 108 milyon liradan 12 trilyon 8 milyar 987 milyon liraya ulaştı.
Tüketici kredileri, 5 milyar 811 milyon lira artışla 1 trilyon 538 milyar 994 milyon liraya yükselirken taksitli ticari kredilerin tutarı 23 milyar 776 milyon lira artışla 1 trilyon 471 milyar 481 milyon liraya çıktı.