Her gün yükselmeye devam eden gıda fiyatları vatandaşın belini büküyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Mart ayı fiyat gelişmeleri raporunda gıda fiyatlarının tarihi zirvede olduğunun vurgulanmasında sonra bugün konuya yönelik bir açıklamada Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar’dan geldi.
Sözcü Gazetesi’ne konuşan Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Çakar, derneğin yaptığı araştırma sonucuna göre günümüzde son yüzyılın en yüksek gıda pahalılığının yaşandığını söyledi.
“Cumhuriyet Tarihinde Böyle Pahalılık Görülmedi”
Çakar, 40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama fiyat artışının yüzde 190 olduğunu belirtti. Araştırmada dikkat çeken fiyat artışının ise kuru soğanda gerçekleştiğini bildirdi. Kuru soğanın fiyatının son bir yılda yüzde 659 arttığını kaydetti.
Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışının ve pahalılığın görülmediğini vurguladı. Günümüzde yaşanan bu pahalılıktan dolayı tüketicilerin büyük çoğunluğunun en temel gıdalara erişemediğini ifade etti. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenemediğini söyledi.
Aylık açlık ve yoksulluk istatistikleri ile yıllık ortalama hane halkı geliri karşılaştırıldığında Mart 2023 tarihi itibarıyla, Türkiye’de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı aktarıldı.
Dana Eti Son Bir Yılda Yüzde 204 Arttı
Tüketici Hakları Derneği tarafından yapılan araştırma sonucuna göz atıldığında kuru soğandan sonra yine en fazla artışın sirke ve baharatta gerçekleştiği saptandı. Gündemde et ürünlerinin pahalılığı konuşulurken rapora bakıldığında dana etinde yüzde 204, kuzu etinde ise yüzde 154’lük artış yaşandığını kaydedildi.
Vatandaşın bu pahalılıkta temel gıda ürünlerini temin etmesi gün geçtikçe zorlaşırken, dün katıldığı bir TV kanalında koyun etinin ucun olduğunu fakat kokusundan olayı tercih edilmediğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye büyük tepki gelmişti.