Tesla markasının genel huyu; gösterdiği ve afilli lansmanlarla tanıttığı araçlarını hemen üretmemesi. Aşırı ön siparişlere boğulduklarını söyleseler de, o aracın bantlara alımı birkaç yıl alır. Bunu sanırız en çok Model 3’te yaşadık. Modey Y’yi 2020 yılında üretime alacağını duyuran Tesla, 2 yıldır Semi kamyon modelini çıkartamado. Ne var ki “yeşil kamyon” için birileri gelecekte neler yapabileceğini düşünmüş.
Vanlifer’ın Semi üzerinden çizdiği araç cinsini hiç bu halinde düşünmemiş olsak da fikir açısından başarılı diyebiliriz. Bu tekerlekli evler, çekme ve motokaravan olarak ayrılmıştır. Kamyonet, otobüs ve her türlü araçlardan yapılabilen karavanlar, tamamı elektrikli araçlardan yapılsaydı?
Bu bir hayal ürünü karavan olsa da gerçekliği yansıtıyor.Arabaların uzay çağı yapılarına göre karavanlar da değişebilir. Keza Vanlifer da bunu aksettirmek istemiş. Sektöre tamamen yeni bir soluk! Çizimlere, Semi’nin kupa kısmının kullanılmasıyla başlanmış. Aracın ön bütünlüğü bozulmadan geriye doğru dönüştürmeye gidilmiş.
Sade ve tamamı elektrikli bir araç yüzüne sahip Semi’nin tavan kısmına bir cam açılmış. İlginç olan şu ki dışarıdan kabine baktığımızda, tek bir koltuk görüyoruz ve bu da sadece bir kişiye hazırlanan karavan modelini gösteriyor. Neden acaba?
Devasa karoser boyutlarına sahip kamyonun küçültülerek kompakt hale getirilmesi, sadece bir kişi için mi? Dışarıdan ultra lüks hissiyatı veren Vanlife karavanın kabinin arkasında çift kişilik yatak koyulmuş. Yani sürücü ile yolcular tamamen bağımsız halde. Projesinin eskiz çizimlerine bakmaya devam ettiğimizde katlanabilir oturma grubu gözüküyor.
Kupa üzerine cam yapıldı demiştik. İşte o kısma da yatak koyulmuş ve yol manzarası eşliğinde yolculuk kulağa heyecanlı geliyor. Vanlife, toplamda 6 kişinin rahatça tatile gidebilecek donanımla Semi’yi düşünmüş.
Tesla Semi Truck’ta son durumlar ne?Elon Musk, piyasaya sürülse de üretimine başlayamadığı aracının imalatının 2020 yılına itildiğini söylemişti. Normalde denilen ise 2019 yılı içerisindeydi. Öyle ki bazı yaptığımız haberlerde elektrikli kamyon için birçok alkol ve kargo şirketinin yüzlerce sipariş verdiğini yazmıştık. Pepsi firması da bunların içerisindeydi.
Tesla adına, taşımacılıkta para kazandırabilecek Semi’nin, pil sorunları yüzünden bantlara alınamadığını öğrendik. Zira aşırı artış gösteren elektrikli araçlar zaten bir şekilde üretiliyor olsa da onları besleyecek yakıt hücrelerinde tedarik sorunu yaşandığını biliyoruz. Buna istinaden de bu kadar büyük bir araca batarya bulmak da bir hayli zor.
Versiyonlara göre 180.000 doları geçmeyecek kamyon için firmalar hevesle bekliyor. Ondan önce siparişlere yetişemeyen pil üreticilerine de otomotiv yardım ediyor. Toyota’nın Panasonic ile birlikte Türkiye’de bir tesis açması gibi.
İlginizi Çekebilir :
Yarı otonom bir dev kütlenin alanı ticari olduğu ve uzun mesafeler gitmesi gerektiği için pillerin kW’sı yüksek olmak zorunda. Musk’ın Semi için ilk çıkışta 645-800 km sonrasında 1.0000 km’yi geçebilecek gidiş mesafesinin sağlanacağını söylemişti.
Son olarak karavan için yorum yapacak olursak; tonlarca yük çekmek için yapılan 4 elektik motorlu Semi’nin kompakt ev tipi dönüşü sonrasında aklımıza ne kadar hızlı olabileceği geldi. Kesinlikle drag pistlerinde görmek isteriz. Komik gelebilir ama Semi gerçekten yollara çıktığında 5 saniyede kalkış hızına ulaşabilecek…