Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TESK Paylaştı: Beyaz Yakanın İş Bulma Oranı Yüzde 75 Düştü!

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, beyaz yakalıların iş bulma oranının mavi yakalılara kıyasla yüzde 75 oranında düştüğü bilgisini verdi. Detaylar şöyle...
TESK Paylaştı: Beyaz Yakanın İş Bulma Oranı Yüzde 75 Düştü!
HABER GİRİŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, iş bulma noktasında önemli veriler paylaştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen çıraklık seminerleri ve toplantılarında vurgulanan ‘Eğitimin yanında bir mesleğin olsun’ sloganı üzerine konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çırak, kalfa ve usta bulma konusunda piyasada büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.

Palandöken bugün itibarıyla beyaz yakalıların iş bulma oranının mavi yakalılara göre yüzde 75 oranında düşmüş durumda olduğunu belirterek, sanayicinin kalifiye eleman bulamadığını, esnaf ve sanatkarların ise çırak eksikliği yaşadığını söyledi.

Bu durumun geleneksel mesleklerin yok olmasına sebep olduğunu belirten Palandöken, “Eskiden baba mesleğini devam ettiren gençler, hayata daha hızlı atılır ve iş bulma sorunu yaşamazdı. Ancak artık kimse çocuğunu sanayiye, marangoz atölyesine veya bir ustanın yanına göndermiyor. Okuyan çocuk, farklı bir meslek sahibi değilse ve okuduğu alanda iş bulamazsa açıkta kalıyor” diye konuştu.

Palandöken: Ağaç Yaşken Eğilir

TESK Genel Başkanı Palandöken, çocukların geleceği için okul eğitiminin yanı sıra bir meslek öğrenmesinin önemine dikkat çekti.

Çocukların okul ara tatillerinde bir esnafın yanında meslek edinmesinin hayatlarına ışık tutacağını vurgulayan Palandöken, “Mahalle ve site kültürünün sona ermesi, sanat eğitiminde büyük bir boşluk yarattı. Meslek öğrenmek isteyen gençlerin bir usta veya kalfanın yanında yetişmesi, onları hayata daha hızlı hazırlar ve ileride birçok kişiyi istihdam etmelerini sağlar. Unutmayalım ki ağaç yaşken eğilir.” ifadelerini kullandı.

Palandöken, çıraklığın cazip hale getirilmesi gerektiğini ve mesleki eğitimin öneminin arttığını vurguladı. Esnaf ailelerden gelen gençlerin, mesleği öğrenip ailelerinin kurmuş olduğu düzeni daha iyi noktalara getirebilmeleri için genç yaşta mesleğe başlamalarının önemine dikkat çekti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/2Ç Kar/Zarar 32.49% / 67.51%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın