Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Temmuz Enflasyonunda İtici Güç Temel Mal ve Hizmetler Oldu

TCMB tarafından Temmuz ayını kapsayan fiyat gelişmeleri raporu paylaşıldı. Enflasyonda etkili olan gruplar hangileri? İşte detaylar,
Temmuz Enflasyonunda İtici Güç Temel Mal ve Hizmetler Oldu
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB, dün açıklanan enflasyon raporuna ilişkin fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Temmuz ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,37 arttı. Yıllık enflasyonun ise 0,98 puan artarak yüzde 79,60 olduğu belirtildi.

Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonunun enerji grubunda gerilediği ancak diğer gruplarda yükseldiği açıklandı.

Rapora göre enflasyonun artmasında en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından geldi. Temel mal grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda arttı.

Gruplara Göre Enflasyon Oranlarında Artış

Temmuz ayını kapsayan süreçte, lokanta ve otel hizmet grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir miktar düşerken, ulaştırma ve kirada artış yaşandı.

Ulaştırma hizmetlerinde fiyatların yüzde 5,01 oranında artmasıyla grubun yıllık enflasyonu yüzde 90,71 seviyesine çıktı. Kira alt grubunda ise aylık artış yüzde 4,24 olarak gözlemlendi. Hizmet enflasyonu aylık bazda yüzde 3,20, yıllık yüzde 51,45 oranında yükseliş kaydetti.

GCM Yatırım Banner

Bir önceki aya göre yüzde 3,67 artan temel mal fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 70,93’e çıktı.

Alkollü içecekler, tütün ürünleri ve sigara fiyatları önceki aya göre yüzde 6,85 oranında yükselirken, yılık enflasyonu yüzde 82,66’ya çıktı.

Bu artışta, vergi ayarlamasının sınırlı etkisinin olduğu ve üretici firmalardan kaynaklı yapılan artışların tesirinin olduğu ifade edildi. Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla, alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları artırılmıştı.

Temmuz ayında işlenmemiş gıdada yıllık enflasyon 0,65 puan düşerken, gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 3,15 oranında artarak yıllık enflasyonu yüzde 94,65 oldu.

Rapora göre enerji enflasyonu uluslararası enerji piyasasındaki fiyatlara paralel olarak gerileyen akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarından dolayı düştü. Enerji grubunda enflaasyon yüzde 3,13 oranında azalarak, yıllık olarak yüzde 129,27 oldu.

Uluslararası emtia fiyatlarının etkileriyle rafine petrol ve ana metal fiyatlarında gerileme olsa da özellikle diğer enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükseliş devam etti.

Genel tabloya göre B ve C göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış aylık değişimi bir önceki aya göre artışa işaret etti. Bu göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş de devam etti.

Haziran’da Ana Baskı Gıda ve Ulaştırmadan Gelmişti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı için yıllık enflasyonun yüzde 78,62 olduğunu açıklamıştı.

Haziran ayında enflasyona ana baskıyı ulaştırma grubu yüzde 123,37, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 93,93 artarak yapmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.