Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tekstil Sektörü Ekonomi Yönetiminden Acil Eylem Bekliyor

Tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcileri, yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek ekonomi yönetiminin harekete geçmesini istedi. Detaylar haberde;
Tekstil Sektörü Ekonomi Yönetiminden Acil Eylem Bekliyor
HABER GİRİŞ

Türkiye’nin ihracat kalemleri arasında önemli rol oynayan tekstil ve hazır giyim sektörüne ilişkin EKONOMİ Gazetesi muhabiri İmam Güneş tekstil ve konfeksiyon sektör temsilcileriyle görüştü. Temsilciler, işleme rejimi kapsamının genişletilmesini istedi.

Rekabetçiliği sağlama adına doların 35 TL olması gerektiğini savunan sektör temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı kararıyla girdi ithalatında yüzde 30-100 arasında ek gümrük vergisi getirilmesinin sektörün rekabetçiliğini erozyona uğratacağını ileri sürdü.

Ekonomim yazarı Osman Arolat’ın kaleme aldığı köşe yazısında, Güneş‘in görüştüğü sektör temsilcilerinde yeni vergilerin yarattığı infiale işaret edildi. Temsilcilerin, yeni vergiler salınması yerine, rekabetçiliği sağlayacak önlemler üstünde durduğu belirtildi. Bunun da ihracat rakamlarından anlaşıldığı bildirildi.

İhracat 22 Milyar Dolara Geriledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2022’de 24 milyar dolar olan sektör ihracatının, 2023’ün aynı döneminde anlamlı bir gerilemeyle 22 milyar dolara düştüğü anımsatıldı.

Toplam ihracat içinde yüzde 13,4 paya sahip olan tekstil ve hazır giyim ürünleri ihracatındaki gerilemenin, dış talepteki azalmayla yorumlanamayacağını savundu.

GCM Yatırım Banner

İç faktörlerdeyse başta işgücü maliyeti olmak üzere yüzde 30-40 arasında değişen bir maliyet artışı olduğunu söyleyen Arolat, dünya ortalaması 350 dolarken Türkiye’de işgücü maliyetinin 950 dolar olduğunu paylaştı.

Durumun tüm bahsedilen unsurlardan ibaret olmadığının altını çizerek, sektörün Ocak 2024’de yeni asgari ücret artışını beklediğini paylaştı.

Dolar/TL Döviz Kurunun Gevşetilmesi Şart

Sektör temsilcilerinin ihracatta yaşadıkları kur baskısını olumsuzlukta bir başka etken olarak nitelendirdiğini söyleyen Arolat, şöyle devam etti;

“Dominik, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelere karşı fiyat tutturmak mümkün değil. Dolar/TL döviz kurunun gevşemesini ve DIR türünden teşviklerle desteklemeyi zorunlu koşul olarak görüyorlar.”

Tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcilerinin, ekonomi yönetiminin bu olumsuz tabloyu düzeltmek için harekete geçmesini talep ettikleri vurgulandı. Sektörün, ABD’ye yapılan ihracatı 3 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseltmek istedikleri ortamda söz konusu sitemin yerinde olacağının altını çizdi.

Aralot paylaştığı yazısında, taleplerin girdi üreticileriyle birlikte el alınarak yeni bir ortak noktada vergi artış oranı bulmaları gerektiğine ilişkin görüşünü de aktardı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.