Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanları Ramazan Kaya ve Sanem Dikmen, tekstil sektöründeki istihdam ve şirketlerin durumları hakkında açıklama yaptı. Ramazan Kaya, tekstil ile birlikte hazır giyim sektöründe de geçen yıl başlayan daralmanın yol açtığı istihdam kaybının, son 1 yılda 200 bine yaklaştığını, bundan sonraki süreçte iflas, şirket kapanması ve konkordatoların görülebileceğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Bu dönemde kapasitelerin yarı yarıya düştüğünü, şirketlerin işçi çıkarmada artık sona geldiğini dile getirdi.
“Artık çıkaracak işçi kalmadı. Bundan sonraki dönemde şirket kapanmalarını iflasları, konkordatoları göreceğiz. 2024 de bu yıldan daha iyi olmayacak.” diyen Kaya, yılın ikinci yarısından önce de toparlanma beklemediklerini ifade etti.
Nisan ayında depremden etkilenen Adıyaman’da hem bölgedeki son duruma hem de sektörde yaşanan son gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulunduklarını, organize sanayi bölgesine (OSB) ait 22 dönüm arazi üzerinde konumlanan yaşam alanında 328 adet konteynerin 280 tanesinin dolu olduğunu açıkladı.
Tekstil İstihdamının Beşte Biri Deprem Bölgesindeydi
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 11 ilde hissedildi ve yaklaşık 14 milyon nüfus etkilendi. Bu bölgelerde hayat hala normale dönmedi.
Ülke gayri safi yurt içi hasılasına katkı anlamında da büyük darbe vuruldu. Ramazan Kaya ise tekstil sektörü istihdamının yüzde 20’sinin depremden etkilenen illerde gerçekleştirildiğini belirterek, bu alanda açılan kayba dikkat çekti.
Şu an fabrikalarda çarkların döndüğünü fakat Toplum Yararına Programlar (TYP) ve kimi alanlarda günlük 2 bin TL’ye ulaşan yevmiyeler nedeniyle çalışanların hazır giyim sektöründe çalışmaktan imtina ettiklerini söyledi.
İşletmelerin eleman aradığını fakat bulamadığını, önümüzdeki dönemde işler düzeldiğinde hiç bulamayacaklarını belirtti. Bunu da yetişmiş elemanların bölgeyi terk ettiği gerçeğiyle açıkladı.
Kasım ayının 21’i itibariyle ihracatta yüzde 9 ciro kaybı, yüzde 15,5 de adet bazlı düşüş olduğunu, büyük firmaların bu talepsizlikten fazla etkilendiğini, küçük firmaların ise avantajlarını kullanarak hızlı hareket edebildiğini sözlerine ekledi.