Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tekstil İhracatında Hedef 20 Milyar Doların Altına İndi

İhracat rekorunun kırıldığı günde tekstil tarafından iyimser haberler gelmedi. TGSD, sektörün ihracat hedefini aşağı çekerek beklentileri düşük tuttu. Detaylar haberde…
Tekstil İhracatında Hedef 20 Milyar Doların Altına İndi
HABER GİRİŞ

Dış ticaret verilerinin paylaşıldığı gün ihracatta Eylül rekoru kırıldığı haberleri gelirken tekstil ihracatı tarafında benzer gelişmeler yaşanmadı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), sektörün ihracat beklentisini yüksek tutmadı.

TGSD Başkanı Ramazan Kaya, giyim sektörü için sene sonu ve gelecek beklentilerini paylaştı. 2023’ün son çeyreği ile 2024’ün ilk çeyreğinde sektörde daralmaya tanıklık edilebileceği tahmini paylaşarak, tekstil ihracatı için hedeflerin aşağı çekildiğini kaydetti.

Düzenlediği basın toplantısında giyim sanayii için dönüşüm gerekliliğine dikkat çeken TGSD Başkanı, bu yıl yaşanan ciro ve istihdam kaybına değindi.

Kaya, “Dış pazarlarda yaşanan yavaşlama ve içeride maliyet artışları nedeniyle rakiplerimize karşı avantajlarımızı kaybettik. Bu nedenle de yıl sonu ihracat hedefimizi 19-19,5 milyar dolar olarak revize ettik. Sektörümüzdeki bu durum elbette bir günde gerçekleşmedi” dedi.


Küresel enflasyon, Avrupa’daki resesyon endişeleri ve savaş sonrası düşen harcama eğilimlerinden birinci derecede etkilenen tekstil sektörü için “Bu yılın ilk 9 ayındaki ciromuz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 civarında düştü. Adet bazlı düşüş ise yüzde 15’i buldu. Öte yandan talepsizlik, kapasite daralması, deprem bölgesinden yaşanan göç ve EYT nedeniyle bu yıl sonuna kadar son 1 yılda yaşanan istihdam kaybının da tekstil ve hazır giyimde 200 bin kişiye ulaşacağını öngörüyoruz” diye ekledi.

Sektörde yüksek maliyetler nedeniyle fiyatları aşağı çekemediklerini açıklayan Kaya, Türkiye’nin dış pazarda rekabet gücünün zayıf olduğu yorumunu yaptı.

GCM Yatırım Banner

TGSD Başkanı, “Hızlı modanın yerini yavaş moda aldı. Ben bunu ‘moda, modayı yedi’ olarak tanımlıyorum. Yavaş modayla birlikte alım gruplarının üzerindeki zaman baskısı kalktı. Daha önce bize büyük avantaj sağlayan hız ve yakından tedarik avantajımız artık eskisi gibi avantaj sağlamamaya başladı” dedi. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.