2020 yılında COVID-19 pandemisinin dünyada etkisini göstermesi ile beraber küresel boyutta tedarik zincirinde büyük sorunlar yaşanmaya başladı. Bu sorunlar halen devam ediyor ve ne zaman sona ereceğine dair yeni bir araştırma yapıldı.
Yeni bir ankete göre büyük şirketler ve ticaret gruplarındaki lojistik yöneticilerinin yarısından fazlası, tedarik zincirinin 2024 veya sonrasına kadar normale dönmesini beklemediklerini belirtti.
Yanıt verenlerin yüzde 61′i mevcut tedarik zincirlerinin normal şekilde çalışmadığını söylerken, yüzde 32′si normal şekilde çalıştığını söyledi. Normale dönüşü ne zaman gördükleri sorulduğunda, yüzde 22′si emin değilken, yüzde 19′u 2023’ü ve yüzde 30′u 2024’ü işaret etti.
Biden yönetiminin tedarik zincirinin karşı karşıya olduğu zorlukları anladığına inanıp inanmadıkları sorulduğunda, yanıt verenlerin yüzde 59′u anlamadığını söyledi. NMK’nin tedarik zinciri ve gümrük politikasından sorumlu başkan yardımcısı Jon Gold, yönetimin tedarik zinciri zorluklarını çözmek için adımlar attığını belirtti.
Tedarik Zinciri için Reform Talebi
Pasifik Kıyısı Gümrük Komisyoncuları ve Nakliyeciler Derneği Başkanı Eduardo Acosta da daha fazla reform ihtiyacına vurgu yaptı. Anketin, Federal Denizcilik Komisyonu’nun bu mantıksız taşıyıcı uygulamasını sona erdirmek için önerdiği kuralı ilerletme zorunluluğunu destekleyen veriler sağladığını belirtti.
Ankete katılan lojistik yöneticilerinin yüzde 51’i ulusal bir tedarik zinciri veri tabanının oluşturulacağına inanmadıklarını söylerken, yüzde 22′si inandıklarını ve yüzde 27′si emin olmadıklarını söyledi.
Hem lojistik yöneticileri hem de hükümet yetkilileri, veri paylaşımının yük hareketini hızlandıracağını, maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olacağını ve tüketiciye aktarılabilecek tasarruflar yaratacağını düşünüyor.
CONECT başkanı Karen Kenney, anketle ilgili, “Somut veriler, özellikle bu ankette gösterilen belirsizliğin ortasında, etkili tedarik zinciri yönetiminin bel kemiğidir. Gerçek zamanlı kargo akışları hakkında istihbarat çok önemlidir. Anket, endüstrinin daha iyi veri paylaşım çözümleri etrafında toplanması gerektiğini vurguluyor” değerlendirmesini yaptı.
AAFA’nın politikadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Nate Herman ise tedarik zinciri krizini yaratan sorunların henüz bitmediğini söyledi. LKrizden krize atlamamak için yapısal sorunlara gerçek çözümler üretmek ve uygulamak için tüm paydaşları bir araya getirmenin zamanı geldiğini belirtti.
Enerji fiyatları ve iş gücü, ankete katılanların söylediğine göre lojistik maliyetleri artırmaya devam eden iki enflasyonist baskı unsuru oldu. Katılımcılara göre Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı ve ardından Trump yönetimi sırasında uygulanan gümrük vergileri, tedarik zincirini etkileyen en önemli jeopolitik olaylar olurken ve bunu Covid izledi .