Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yakın zamanda 2023 yılına ilişkin bilançosunu yayımladı. Resmi Gazete’de yayımlanan bilançoya göre Merkez Bankası’nın geçen yıl zararı 818,2 milyar TL olarak gerçekleşti.
Bilanço aktifindeki değerleme hesabı ise 817.8 milyar lira oldu. Ekonomistler bilançodaki zararda en büyük kalemin Kur Korumalı Mevduat (KKM) olduğuna dikkat çekti.
TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Grubu Direktörü Ali Çufadar, zararın ana kaynağının kur korumalı mevduat uygulaması (KKM) olduğunu, bir miktar zararın da Merkez Bankası’nın forward döviz işlemlerinden geldiğini söyledi. Çufadar, değerlendirmesinde zararın 2 yıldan fazla sürede tasfiye edilebileceği tahmininde bulundu.
Daha önce 90’lı yıllarda oluşan zararın ana hissedar Hazine tarafından iç borçlanma senetleriyle karşılandığı yıllar olduğunu ancak bu dönem için benzeri bir uygulamaya gidilmeyeceği belirten Çufadar; zararın geçmiş yıllar zararı hesabında taşınmaya devam etmesi ve yıllar içinde tasfiye edileceğini tahmin ettiğini ifade etti.
Teknik olarak, gelecek yıllarda, geçmiş yıllar zararı dışında dönemsel olarak kar edilmesi halinde Hazine’ye kar aktarımının mümkün olduğunu ancak bunun uygun olmayacağını aktaran uzman isim, zararın yönetiminde de likidite sorunu oluşmaması yönünde yaklaşım olacağını vurguladı.
Türk lirasındaki aşırı değer kaybı nedeniyle 2021’in sonlarında Kur Korumalı Mevduat modeli uygulamaya konmuştu. Hayata geçirilen bu sistem Merkez Bankası’nın büyük zararı nedeniyle yeniden tartışılır hale geldi.