Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB’den KKM Kararı: Zorunlu Karşılık Oranı Yüzde 15 Oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. KKM hesapları için oran tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Detaylar...
TCMB’den KKM Kararı: Zorunlu Karşılık Oranı Yüzde 15 Oldu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu.

Miktarsal sıkılaştırma için adım atan TCMB zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Tebliğe göre Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranları artırıldı.

TCMB’den KKM için Yeni Karar

Böylece Merkez Bankası, piyasada oluşan Türk lirası likidite fazlasının, Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini sağlayacak.

Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos’tan itibaren tesis edilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre zorunlu karşılık oranları Türk lirası yükümlülükler için aşağıdaki şekilde değiştirildi:

GCM Yatırım Banner
Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: Resmi Gazete

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirmiş olduğu toplantıda, politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltirken, kademeli sıkılaştırmayı destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldığını duyurmuştu.

Açıklama metninde “Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” ifadesine yer verilmişti.

Uzmanlar, son süreçte kur korumalı mevduat faizlerindeki yükselişin yanı sıra kurdaki artıştan dolayı piyasada oluşan likidite fazlasının, para politikasının etkinliğini azaltma riski oluşturduğunu belirtiyordu. TCMB, bu etkiyi ortadan kaldırmak için zorunlu karşılık politikasıyla likiditeyi sıkılaştıracak.

Zorunlu karşılık değişikliği ile yaklaşık 450-500 milyar Türk lirası likidite fazlasının piyasadan çekilmesi bekleniyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın