Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB’den Karar: KKM Zorunlu Karşılık Oranı Vadeye Göre Farklılaştı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre KKM'de 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e yükseltildi. Detaylar haberde;
TCMB’den Karar: KKM Zorunlu Karşılık Oranı Vadeye Göre Farklılaştı
HABER GİRİŞ

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırıldı.

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar (6 ay dahil) vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

Zorunlu karşılık oranları Türk lirası yükümlülükler için aşağıdaki gibi oluştu:

Resmi Gazete 14 Eylül Zorunlu Karşılık Oranları
Kaynak: Resmi Gazete

Son olarak 21 Temmuz’da alınan kararla KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 olarak belirlenmişti.

GCM Yatırım Banner

Böylelikle piyasada oluşan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Bunun yanı sıra TL vadeli mevduatlar desteklenirken, Kur korumalı mevduatta uzun vade ön plana çıkarılacak.

Zorunlu karşılık değişikliğiyle yaklaşık olarak 300 milyar TL likidite fazlasının piyasadan çekilmesi bekleniyor.

TCMB Para Politikası Kurulu’nun son faiz kararıyla faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği belirtilmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.