
Birincil görevi enflasyonla mücadele olan Merkez Bankası, enflasyon hedefine ilişkin hükümete açık mektup gönderdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada, kanun gereğince Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine ulaşılamaması durumunda hükümete yazılı açıklama yapması gerektiği hatırlatıldı. Bu nedenle TCMB’nin enflasyon hedefine neden ulaşamadığının yazılı gerekçesi kamuoyuyla da paylaşıldı.
TCMB’den yapılan açıklamada, 2022 yılında enflasyon oranının hedeflenen aralığın üzerinde kayda geçtiği ve bu nedenle tüm politika araçlarının tekrar gözden geçirildiği söylendi.
Enerji fiyatlarındaki artış ve finansal oynaklıklar yüzünden küresel çaplı rezerv kayıpları yaşandığı ancak buna rağmen Merkez Bankası’nın rezervlerinin güçlendirildiği söylendi. Rezerv kaynaklarının çeşitlendirileceği ve artırılacağı taahhüt edildi.
Açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Türkiye ekonomisine yansımalarından da bahsedildi. Çatışma ortamının Türkiye’de ani kredi büyümesini artırdığı söylendi.
TCMB mektubunda, “Kredilerin kompozisyonunda ticari, KOBİ, yatırım ve ihracat kredilerinin payı tarihsel yüksek seviyelere ulaşmıştır” şeklinde çıkarım yapıldı.
2023 yılında ise kredilerin büyüme hızının enflasyon beklentileriyle uyumlu hale getirileceği söylendi.
Cari Fazla Kapasitesi Geliştirildi
Cari fazla kapasitesinin artırıldığı söylenen açıklamada, “enerji fiyatlarının etkileri dışlandığında, 2022 yılında cari fazla kapasitesinin geliştirildiği” yönünde ifadeye yer verildi.
Enflasyonda da benzer iyimser ifadeler kullanıldı. Baz etkisinin rüzgarıyla Kasım ayından itibaren artış hızı hafifleyen enflasyonun kademeli yavaşlama sürecine girdiği söylendi.
Türkiye Ekonomi Modeli Devam Edecek
TCMB, yüksek enflasyon ve düşük değerli TL ile sonuçlanan Türkiye Ekonomi Modelini uygulamaya devam edeceğinin altını çizdi.
Açıklamada, “TCMB, 2023 yılında Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla veri odaklı ve etki analizlerine dayalı olarak kararlılıkla uygulamaya ve geliştirmeye devam edecektir” denildi.