
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) iç denetimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ana hissedarı olduğu BKM’de 100 milyon TL’yi aşan kamu zararı tespit edildi.

kolayca yatırım yapın
Eski Başkan Yardımcısı Emrah Şener dahil 8 kişi tutuklanırken, TCMB’den de açıklama yapıldı.
TCMB, BKM’de hissedar olup belirli dönemlerde denetim yapıldığını hatırlatırken, “Bankamız Başkanlık Makamının 6 Şubat 2024 tarihli onayı ile BKM’de TCMB Denetim Genel Müdürlüğünce bir denetim süreci başlatılmıştır. Yürütülen denetim sonucunda hazırlanan İnceleme Raporunda suç şüphesi içeren bazı bulguların yer alması üzerine, Bankamızca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 6 Aralık 2024 tarihinde suç duyurusunda bulunulmuştur,” açıklaması yapıldı.
İsmail Saymaz’ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada kamu zararının 100 milyon TL’yi aştığı tespit edildi.
Soruşturma kapsamında eski TCMB Başkan Yardımcısı Emrah Şener, eski BKM Genel Müdürü Baran Aytaş ve yardımcısı Bora Koç ile sekiz kişi tutuklandı.
BKM için düzenlenen ihalede fesat karıştırma, dolandırıcılık ve zimmet iddiaları nedeniyle operasyon yapıldı. Usulsüzlüklerin, TCMB’nin kendi iç denetimi sonucu ortaya çıktığı bildirildi.
İki büyük ihalede ciddi usulsüzlükler
Savcılığın talebiyle hazırlanan bilirkişi raporunda, BKM tarafından yürütülen iki büyük ihalede ciddi usulsüzlükler tespit edildi.
Rapora göre, ‘Çipli Plastik Kart Alımı’ ve ‘TROY için Yazılım Geliştirme’ ihalelerinde maliyet komisyonu oluşturulmadı, teslimat yapılmadan ödeme gerçekleştirildi, bazı firmaların ihaleye teklif vermesi engellendi.
Her iki ihalenin de yetkili satıcı belgesi bulunmamasına rağmen Enarge adlı firmaya verildiği, ikinci ihalede yalnızc bu firmadan teklif alındığı ve toplam 66 milyon 224 bin TL’lik işin Enarge’ye bırakıldığı belirtildi.
Raporda, “Emrah Şener, iki ihaleye Enarge’nin alınmasını sağlayarak, hem ihaleye hem edinim ifasına fesat karıştırdı,” ifadelerine yer verildi.
İhale yapılmadan ödeme yapıldı
Bilirkişi raporunda, Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ne (TTO) ihalesiz şekilde 44 milyon 150 bin TL ödeme yapıldığı, fiyat teklifi alınmadan sözleşme imzalandığı, iş tamamlanmadan tüm meblağın ödendiği ve üç tedarikçiden teklif alınması kuralına uyulmadığı ifade edildi.
Ayrıca Şener’in kardeşi İbrahim Şener’e 200 bin TL, Singapur’daki paravan bir şirkete ise 693 bin 236 Euro aktarıldığı tespit edildi.
Raporda, projelerde yer alan Doç. Dr. Ali Coşkun ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci’nin de sorumluluğuna işaret edilmesine rağmen bu iki ismin soruşturma dosyasına dahil edilmediği belirtildi.
Soruşturma kapsamındaki diğer suçlamalarda ise Be Bold adlı şirketten ajans hizmeti için doğrudan alım yapıldığı, başka firmalardan teklif alınmadığı, 1 milyon 857 bin 900 TL’lik ödemenin zimmet kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Yurt dışında eğitim gören öğrencilere verilmiş gibi gösterilen yemek kartlarının Emrah Şener’e bırakıldığı tespit edildi.
Eski Genel Müdür Aytaş’a tahsis edilen kurumsal kredi kartının Şener tarafından kullanıldığı ifade edildi.
Emrah Şener’in ifadesi ise şöyle oldu:
“TCMB’de başkan yardımcısıydım. BKM’de yapılan ihale ve işlemlerle bağlantım yoktur. Bana yöneltilen tek bir para transferi var. O da Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olduğum sürede bir arkadaşımın yaptığı 200 bin TL’lik transfer. BKM’de personel belirleme yetkim yoktur.”