Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün bankalara, düzenlemeleri dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamaları sonlandırmaları için bir yazı gönderdi. Söz konusu yazı Reuters haber ajansı tarafından paylaşıldı.
TCMB gönderdiği yazıda, gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinde düzenlemelerin dolaylı yoldan aşan ve ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara yönelik bulguların tespit edildiğini belirtti.
Merkez bankası tarafından bazı bankaların, ticari kredileri kısa süreli temdit edilmesi için şu anda azami bir sınır öngörülmemiş olan Yapılandırma, Temdit/Ödeme Planı ve Faiz Değişikliği Ücreti kaleminden ücret tahsil ettikleri saptandı.
İki bankacının da görüşleri yer alan haberde, TCMB’nin aşırı olarak nitelendirdiği ücretlendirmenin genişleyen kredi-mevduat faizi farkından kaynaklandığı ileri sürüldü.
Kredi Fonlarındaki Mevduat Faizleri Yüksek
Bahsi geçen bankacılardan biri, verilen kredinin faizinin görece düşük olduğunu vurguladı. Ancak krediye fonlanan mevduatın faizinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Mevduat ile kredi faizinin arasındaki makasın açıldığına işaret ederek maliyetlerin ancak bu şekilde telafi edilebildiğini ekledi.
TCMB’nin gönderdiği yazıda, söz konusu uygulamaya devam edildiği takdirde ilave düzenlemenin yapılmasına yönelik ihtiyaç duyulabileceğini paylaştı. Bu ihtiyacın aşırı ücretlendirmenin önlenmesi, öngörülebilirlik ve şeffaflığın artırılması için doğacağı da kaydedildi.
Bankacılık Sektöründe Yaygın Olarak Uygulanmıyor
Merkez Bankası, işlemlerin kısa aralıklarla gerçekleşerek kısa vadeler için yüksek temdit ücretleri uygulanmasının yıllık bazda aşırı ücretlendirmeye yol açtığının altını çizdi. Böylece temdit faaliyetlerin mutat amaçlarının dışında gerçekleştirildiğinin anlaşıldığı söylendi.
Bankalara gönderdiği yazıda TCMB, ilgili işlemlerdeki ücretin kredi kullandırım ücreti için öngörülen azami sınırlardan kopuk olmaması gerektiğine de vurguda bulundu. Ayrıca Merkez Bankası, söz konusu uygulamaların bankacılık sektörünün genelinde yaygın olmadığını da bildirdi.