Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB kritik kararı paylaştı: Mart’ta faiz indirimi geldi mi?

TCMB, 2025’in Mart ayına yönelik faiz toplantısını yaptı. Beklenen faiz indirimi geldi mi? İşte detaylar
TCMB kritik kararı paylaştı: Mart’ta faiz indirimi geldi mi?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yurt içi piyasaların odaklandığı faiz kararı açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart’ta politika faizini yüzde 45’ten yüzde 42,5 seviyesine çekti.

Faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda enflasyonun ana eğiliminin Ocak ayındaki artış sonrası Şubat’ta gerilediği, bu dönemde temel mal enflasyonunun görece düşük seyrini korurken hizmet enflasyonunun Ocak ayına özgü artışın ardından yavaşladığı kaydedildi.

Basın duyurusunda öne çıkan ifadeler:

  • Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.
  • Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
  • Son dönem kredi büyümesi gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı korumak ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla ek adımlar atılmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir.
  • Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

3 Mart’ta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat enflasyon verilerinin tahminlerin altında gerçekleşmesi, faiz indirimine yönelik beklentilerin yükselmesine neden oldu.

Ocak’ta aylık bazda yüzde 5,03 ile bir yılın en yükseğine çıkan enflasyon, Şubat’ta aylık yüzde 2,27, yıllık bazda yüzde 39,05 arttı. Beklenti aylık yüzde 2,85, yıllık ise yüzde 39,90 artış olması yönündeydi.

Hem yurt içi hem de yurt dışında faiz beklentilerini paylaşan ekonomistlerin ve kurumların büyük çoğunluğu 250 baz puanlık faiz indirimine kesin gözüyle bakıyordu.

2025’in sonuna kadar 6 toplantı daha yapacak olan TCMB’nin 2025 yıl sonunda politika faizini yüzde 30 seviyelerine indirmesi bekleniyor. Enflasyon verileri TCMB’nin kararlarını belirleme konusunda ana faktör olmaya devam edecek.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.