Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son Enflasyon Raporu’nu açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu 2022-IV’ün sunumunun ardından gündeme ilişkin gelen soruları yanıtladı.
kolayca yatırım yapın
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine değinen Kavcıoğlu, sistemde gizlenmiş, saklanmış bir şeyin olmadığını vurgulayarak yıl sonu bilançolarında her şeyin görüleceğini kaydetti. TCMB’nin bilançodaki kar zarar ve komisyon gelir gider kalemlerini yıl içinde açıklamadığını bildirdi.
KKM sisteminin bankalar tarafından uygulandığını ileterek, “Aldığımız var, verdiğimiz var. Sadece KKM değil, rezerv kalemlerinin güçlendirilmesi için ödediğimiz komisyonlar var.” diyerek tüm bunların beraber değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.
Kur İçin Çıpalama Doğru Bir Kavram Değil
Kur ile ilgili olarak, bariyer çıpalamanın çok doğru bir kavram olmadığını belirtti. Bu durumun serbest piyasa koşulları içindeki rakamlardan oluştuğuna işaret etti. Dolar kuru karşısında eriyen dünyadaki para birimlerini anımsattı.
Serbest piyasa koşullarında, Türkiye’nin aldığı tedbirler ile rezerv gelişmelerinin kurun daha istikrarlı şekilde seyretmesini sağladığını vurguladı. Piyasa şartlarının arz talep ile bu durumu dengelediğini ve Türkiye’nin bunu sağladığını ifade etti.
Türkiye Cari Fazla Veren Ülke Konumunda
Kavcıoğlu dış ticaret açığına da değinerek, bununla ilgili çeşitli rakamlar görülebileceğini bildirdi. Enerji fiyatlarının baz alınmadığında, Türkiye’nin cari fazla veren ülke konumuna geldiğini ve bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini paylaştı.
Söz konusu durumda Türkiye Ekonomi Modeli’nin sonuçlarının görüldüğünü ve cari fazla vererek tüm bileşenlerin buna göre belirlendiğinin altını çizerek, “Tüm raporun konusunu oluşturan enflasyonla ilgili istikrarı sağlayacak olan budur.” dedi.
Net Hata-Noksan Sadece Bu Yıl Noksan Vermedi
Ülkenin dış dünya ile ekonomik ilişkilerini gösteren ödemeler dengesine ilişkin verilerden ortaya çıkan hatalar ve eksiklikler ödemeler dengesi tablosunda net hata ve noksan adı ile gösteriliyor. Kavcıoğlu, net hata-noksanın sadece bu yıl fazla vermediğini söyledi.
Geçen yıllarda bu rakamın üzerinde olduğu yılların olduğunu ileterek, “Bir yere, tek nedene bağlamak doğru değil.” dedi. Net hata-noksanın en önemli nedenlerinden biri turizm olduğunu, rakamlarının sonradan TÜİK ile ortak çalışma sonunda güncelleneceğini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu sabah turizm gelirlerini açıkladığını anımsatan Kavcıoğlu, şu anda 5 milyar dolara yakın düzeltmenin olduğuna dikkat çekti. İhracat ve kısa vadeli borçlarda da söz konusu düzeltmelerin yapıldığını anımsattı.
Sistemik Risk Değerlendirmeleri Doğru Değil
Sistemik risk değerlendirmelerinin doğru olmadığını bildiren Kavcıoğlu, TCMB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) faiz, kur gibi tüm riskleri çok dikkatli şekilde takip ettiğine değindi.
Risk oluşacak adımların atılmayacağını bildirdi. Sektörde her şeyin anlık olarak izlendiğini vurgulayarak, bahsi geçen durumlarda hızlıca tedbir alınacağını kaydetti.
Enflasyon Dünyadaki Gelişmelerle Değerlendirilmeli
Enflasyonun en önemli sorunların başında geldiğine dikkat çeken Kavcıoğlu, çözüm noktasında tüm kurumların ve paydaşların koordinasyonla enflasyonu aşağı çekmek için çalıştığını belirtti. Enflasyonda gelinen noktayı dünyadaki gelişmelerle değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.
Enflasyonun bulunduğu noktada başarılı olmadıklarını kabul eden Kavcıoğlu, “Ama yönetilmesi ve aşağı getirilmesi noktasında aldığımız kararlar ve uyguladığımız politikalar bizi başarılı kılacak. …Çok kısa sürede sonuç alacağız, halkımız rahat olsun.” dedi.
Saklanan ve Gizlenen Bir Rakam Yok!
Saklanan ve gizlenen bir rakamın olmadığını tekrarlayan Kavcıoğlu, Türkiye’de fiyat istikrarının, likiditenin ve emisyonun sağlanacağını söyledi.
Bilançolara da değinen Şahap Kavcıoğlu, bilançolardaki durumun Türkiye ekonomisinin gücünü gösterdiğini savundu. Karlılığın yüksek olmasının bu yıla özgü olduğunu, ileriki dönemde istikrara kavuşacağını aktardı.
Faizle İlgili Öngörüde Bulunmak Yanlış!
Politika faizi için Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından öngörülerin paylaşıldığını ancak faizle ilgili bir öngörüde bulunmanın doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu;
“Ne ifade ettiysek o bir öncesinde söylediğimiz kendi içinde tutarlı. Enflasyonun indirilmesi noktasında talebi kısıtlayıcı kararlar yerine üretimi artırıcı kararları almayı ana politika olarak seçtik. Faiz indirimlerini bu noktada görmek gerekiyor.”
Türkiye’nin Altın Potansiyeli Var
Altın rezervleri ile TCMB’nin eleştirildiğini vurgulayan Kavcıoğlu, “Artırıyoruz kızıyorsunuz, azalıyor kızıyorsunuz. Ne güzel altın rezervlerimiz var. Biz hem yastık altının teşvik edilmesi hem diğer altınların ekonomiye kazandırılması noktasında teşvik edici önemli kararlar aldık.” diyerek dikkat çekti.
KKM’yi de söz konusu durumdaki rolüne işaret eden Kavcıoğlu, KKM’nin de etkisiyle TCMB’nin altın rezervleri önemli derecede arttığına dikkat çekti. Türkiye’nin çok önemli altın potansiyeli olduğuna, bu durum ile ekonomiye katılması için çalışmaların yapıldığını kaydetti.