Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu 2022-IV’ün sunumunu yaptı.
kolayca yatırım yapın
Yılın üçüncü enflasyon raporunda 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanla sert yükselten Merkez Bankası’nın Başkanı, fiyat artışları öngörüsünü paylaştı.
Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerini 2022 yıl sonunda yüzde 65,2, 2023 yıl sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda yüzde 8,8 olarak verdi. Önceki raporda beklentiler, bu yıl için yüzde 60,4, gelecek yıl sonu için yüzde 19,2 ve 2024 yılı sonu için yüzde 8,8’di. Dolayısıyla Merkez Bankası yalnızca 2024 tahminine dokunmadı.
Kavcıoğlu, Eylül’de yüzde 85’e dayanan enflasyonun yukarı yönlü hareketlerinde arz şoklarına atıfta bulundu. Bununla birlikte fiyatları düşürmek için neler yapılacağını açıkladı.
Merkez Bankası beklenen konuşmasında, “Rusya-Ukrayna Savaşı’na bağlı olarak ortaya çıkan jeopolitik riskler enflasyonun küresel ölçekte yükselmesine ve talebin zayıflamasına yol açarken, aynı zamanda enflasyon oranlarındaki artışın öngörülenden daha uzun süreceğine dair beklentileri güçlendirmektedir.” dedi.
Yurt içi iktisadi faaliyetin yaşanan büyük arz şoklarına rağmen, sürdürülebilir bir yapıda ve kesintisiz bir şekilde ilerlediğini söyleyen Kavcıoğlu, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 olan büyümeye ilişkin şöyle konuştu:
“Türkiye ekonomisinde son sekiz çeyrek boyunca gerçekleşen büyüme oranları eğilim olarak diğer büyüme dönemlerinin üzerindedir.”
Türkiye’nin yapısal dönüşüm sürecinin en önemli mihenk taşlarından olan ihracat ve makine-teçhizat yatırımlarının yıllık büyümeye olan katkısının artarak devam ettiğini dile getirdi. Ülkemizin diğerlerinden pozitif yönde ayrışması için şu ifadeleri kullandı:
“Refah kazanımları ve verimliliği daha iyi yansıtan satın alma gücü paritesine göre kişi başına düşen GSYH’ye bakıldığında Türkiye pandemi sonrasında yüksek gelir grubu ülkelerden daha hızlı büyümüş ve üst orta gelirli ülkelerden olumlu yönde ayrışmıştır.”
İstihdamdaki 4,1 milyonluk artışa, yatırım ve ihracat kredilerinin toplam ticari krediler içerisindeki payına ve KOBİ’lerin net kredi kullanım miktarına vurgu yaptı.
Kavcıoğlu, sunumunda para politikasına ilişkin olarak da açıklamada bulundu. Merkez Bankası 20 Ekim’de beklentilerin üzerine çıkarak 150 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmişti.
TCMB Başkanı alınan kararlara atıfla, “Ağustos-Ekim döneminde politika faizini toplamda 350 baz puan indirmiş bulunmaktayız.” dedi. Aynı zamanda uygulanan para politikasının, 2023 yılı içerisinde ekonominin dayanıklılığını artırarak arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngördüklerini belirtti.
Son zamanda iyiden iyiye artan ekonomik karamsarlık ve jeopolitik riskler döneminde finansal koşulların, özellikle finansman maliyeti kanalıyla destekleyici olması gerektiğini düşündüklerini ekledi.