Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB: Kasım’da Petrol Fiyatlarının Etkisiyle Enerji Enflasyonu Arttı

Merkez Bankası Kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda, çekirdek göstergelerin baz etkisiyle yükseldiği ancak para birimindeki istikrarlı seyrin ve iç talep koşullarının etkisiyle enflasyondaki iyileşmenin sürdüğü kaydedildi.
TCMB: Kasım’da Petrol Fiyatlarının Etkisiyle Enerji Enflasyonu Arttı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayı Fiyat Gelişmeleri raporu yayımlandı. Raporun özet metninde Kasım ayında yıllık enflasyonun 2,01 puan artışla %10,56 seviyesinde gerçekleştiği, aylık ise %0,38 arttığı belirtildi.

Geçtiğimiz ay petrol fiyatlarının yükselmesinin enerji enflasyonunu artırdığı, gıda enflasyonunun ise işlenmemiş gıda grubunun etkisiyle sınırlı yükseliş gösterdiği açıklandı.

Söz konusu dönemde Türk lirasının istikrarlı seyrini koruması, iç talep koşullarının ve üretici fiyatlarının etkisiyle enflasyondaki iyileşme beklentilerinin korunduğu ifade edildi.

Kasım ayında B grubu tüketici fiyat endeksi 2,26 puan yükselerek %9,90’a ulaştı.

Temel Mal-Hizmet2,58 puan artış olan C grubu endeksinin yıllık değişimi %9,25 artışa tekabül etti. Bir önceki ayın verileri ile karşılaştırıldığında; temel mal grubundaki tüketici enflasyonunda 1,38 puan, gıdada 0,26, enerjide 0,18, hizmette 0,09, alkol, tütün ve altın grubunda ise 0,09 puanlık artış oldu.

Söz konusu dönemde temel mal ve hizmet grubunun yatay bir seyir gösterdiği açıklandı. Aylık %0,16 artan hizmet fiyatları yıllık 0,15 puanlık artış ile %12,16 seviyesini kaydetti. Lokanta ve otel grubunda yemek fiyatlarının aylık artışı yavaşladığından enflasyonda da düşüş oldu.

GCM Yatırım Banner

Aynı şekilde konaklama hizmetlerinin fiyatlarında da Kasım ayında düşüş kaydedildi. Cep telefonu görüşme ücretlerinin etkisiyle haberleşme enflasyonunda artış olurken, benzer şekilde ulaştırmada da yükseliş gözlendi.

Giyim ve ayakkabı sektörünün yıllık enflasyonu yataya yakın bir seyir gösterdi.

Hizmetler GrubuKasım ayında temel mal grubunun enflasyonu 4,65 puan artarak %6,57’ye yükseldi. Bu artışta dayanıklı tüketim mallarındaki geçici vergi indirimlerinin düşük baz etkisi gözlendi. Geçtiğimiz ay petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak enerji fiyatları %0,55 oranında yükseldi. Bu grup içerisinde yer alan yakıtlardan tüp gazda %2,36, akaryakıt fiyatlarında ise %1,16 oranında artış oldu.

Bunların yer aldığı havuzun ortalamasına bakıldığında enerji grubunun yıllık enflasyonu 1,34 puan artarak %7,34’e ulaştı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde 1,04 puanlık artış ile %8,89, işlenmemiş gıda fiyatlarında 1,3 puanlık artış ile %4,29 seviyeleri kaydedildi. Söz konusu dönemde taze meyve ve sebze grubunun fiyatlarında sınırlı düzeyde artış oldu.

Aylık bazda süt grubunda %4,45, yumurtada %3,92, beyaz ette %2,41 oranında artış oldu. Aylık bazda %1 artan işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık enflasyonu %13,07’ye yükseldi. Taze sebze ve meyveleri hariç tuttuğumuzda gıda grubunun yıllık enflasyonu %10,39’a ulaştı.

Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) Kasım’da %0,08 oranında düşüş kaydetti.

Yİ-ÜFEEndeks yıllık bazda %4,26 artış gösterirken, 2018 yılının Aralık ayına kıyasla %6,63 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,68 oranında yükseldi. Merkez Bankası’nın yayımladığı raporda imalat sanayi fiyatlarının genel olarak gösterdiği zayıf seyrin Kasım ayında da devam ettiği açıklandı.

Ana sanayi grubu içerisinde dayanıklı mal grubu aylık %0,08 ile yatay bir seyir gösterirken, dayanıksız tüketim mallarında aylık %1,06 oranında artış oldu.

%0,60 ile en fazla düşüşün olduğu ara mallarında demir-çelik ve rafine edilmiş petrol ürünleri ile gaz imalatı ve dağıtımı sektöründeki gerilemenin etkisi oldu. Yapılan açıklamada üretici fiyatlarının tüketici fiyatları üzerindeki etkisinin zayıf seyrini koruduğu ifade edildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.