Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB: Enflasyonda Sınırlı İyileşme Devam Ediyor

TCMB tarafından geçen hafta gerçekleştirilen faiz kararının alındığı toplantıya ilişkin özet yayımlandı. Detaylar geliyor…
TCMB: Enflasyonda Sınırlı İyileşme Devam Ediyor
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geçen hafta gerçekleştirilen yılın ilk Para Politikası Kurulu’nun toplantı özetleri yayımlandı. Özette küresel ekonomiden yurt içinde enflasyona ve para politikasına ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

TCMB yılın ilk faiz toplantısında 250 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirmiş ve politika faizini yüzde 45 seviyesine çıkarmıştı. Toplantı özetinde, küresel enflasyonun düşüş eğiliminde yakın dönemde duraklama gözlendiği, enflasyon uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği kaydedildi.

Tüketici enflasyonunun gelişmiş ülkelerde yüzde 2,67 düzeyinden yüzde 3,12 seviyesine, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 6,16 düzeyinden yüzde 6,30 düzeyine yükseldiği belirtildi.

TCMB, emtia fiyatlarının son dönemde yataya yakın bir seyir izlese de jeopolitik riskler, finansal koşullar ve arz yönlü faktörler petrol fiyatlarındaki oynaklığın sürmesine yol açtığını bildirdi.

Enflasyon Değerlendirmesi

TCMB toplantı özetinde tüketici fiyatlarının Aralık’ta yüzde 2,93 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 64,8 olduğunu belirterek, manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydettiğini belirtti.

GCM Yatırım Banner

Yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret ettiği ifade edildi.

Raporda bununla uyumlu bir şekilde ithalat eğilimi zayıflarken dış ticaret dengesinin nispeten olumlu bir görünüm sergilediği belirtildi. 2023 yılının son çeyreğindeki fiyat indirimleri ve kampanyalar ile 2024 yılının Ocak ayındaki ücret güncellemeleri talepteki düşüşü sınırlayan unsurlar olduğu kaydedildi.

TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini belirterek, “Fiyatlama davranışındaki gelişmeleri izlemek için takip edilen göstergelerden biri olan tüketici enflasyonu yayılım endeksi asgari ücret düzenlemesi öncesinde görece yatay bir görünüm arz ederken, ocak ayında endeksin bir miktar yükseleceği değerlendirilmektedir.” açıklamasını yaptı.

Yılın ilk ayına özgü zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi ile ücret, otomatik vergi ve yönetilen/yönlendirilen fiyat düzenlemelerinin etkisi zayıfladıkça yayılım endeksinin yeniden düşüşe geçmesinin beklendiği belirtildi.

TCMB: Faizler Arttı

Toplantı özetinde parasal ve miktarsal sıkılaştırma ile sadeleşme kararlarının etkisiyle kredi faizlerinde gelinen seviyelerin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu bilgisi verildi. Bir önceki PPK toplantı haftasından bu yana Türk lirası ticari kredi faizlerinin ılımlı bir artış ile yüzde 52,9 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Aynı dönemde yatay seyreden konut kredisi faizlerinin yüzde 41,4 seviyesinde gerçekleştiği, taşıt kredisi faiz oranları, yıl sonu satış kampanyalarının bitmesiyle 11,2 puan artarak yüzde 47,1 olduğu belirtildi.

Ocak ayı faiz kararının da etkisiyle, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin, parasal sıkılaşma eşliğinde aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörüsü paylaşıldı.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı belirtildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.